Kär, njae det återstår att se

NYHETER

Kronprinsessan Victoria mötte pressen idag

STOCKHOLM.På söndag fyller kronprinsessan Victoria 25 år.

  Då väntar stort födelsedagskalas och sedan semester bland brännässlor och hallonsnår.

  Och sedan? Mer praktik, möjligen lumpen och kanske, kanske en karriär som diplomat.

  - Jag är väldigt intresserad av internationella relationer, förklarar hon.

 I jeansjacka och sandaler mötte Victoria pressen på Drottningholms slottsteater några dagar före den stora dagen. Även i år sker födelsedagsfirandet på somriga Öland. Då vankas inte bara prinsesstårta och blåblodig falsksång - i Sollidens lummiga trädgård brukar också tusentals gratulanter sluta upp för att delta i hyllningarna .

  Högst på önskelistan står vacker väder. Och så brukar det bli. Bara någon enstaka gång under årens lopp har de öländska vädergudarna varit ogina mot Victoria på hennes stora dag.

Åker till Kosovo

  Molnen på kronprinsessans himmel verkar snarare vara av annan karaktär. Lagom till jul är hon färdig med den treåriga plan som hon lagt upp och som utbildar henne till regent. Ett ämne som hon känner starkt för är kris- och konflikthantering.

  Hon har bland annat praktiserat på FN och studerat internationell konflikthantering vid Uppsala universitet. I slutet av augusti åker hon till Kosovo för besöka den svenska Kforstyrkan på Camp Victoria utanför Pristina.

  Hennes engagemang för internationella frågor framträder allt mer. Hon är märkbart oroad över den upptrappade situationen i Mellanöstern, här hemma är det främlingsfientligheten som bekymrar.

  - Det är något vi måste motverka annars kan situationen gå oss ur händerna, sade hon.

Frågar pappa

  Delar av Victorias praktik har också varit förlagd till regeringskansliet. En fantastisk tid, summerar kronprinsessan som mycket väl kan tänka sig en framtid som diplomat utomlands. Fast en sådan karriär måste kunna kombineras med hennes andra åtaganden. Hur som helst är det ett beslut som hon inte kan fatta på egen hand.

  - Jag måste fråga pappa först, sade hon.

  Någon form av militärtjänstgöring ser det i alla fall ut att bli. Hur den ska utformas får framtiden utvisa.

  Om internationell konflikthantering ligger henne varmt om hjärtat finns det andra områden som engagerar mindre. Tiden på finansdepartementet gav inte direkt någon blodad tand.

  - Jag är inte så jättemycket för analyser och staplar, konstaterar hon.

  Kronprinsessans vår har också gått i sorgens tecken. Förutom Astrid Lindgrens och Sigvard Bernadottes begravningar deltog även Victoria i en avskedshögtid för mördade kurdiska Fadime Sahindal. En djupt tragisk händelse som satt sina spår.

  - Det var en förfärlig händelse som inte fick hända. Det är viktigt att vi lär oss - vi får inte vända problemen ryggen, sade hon.

En man av folket

  Men den senaste tiden har också kantats av kunglig bröllopsyra. Att Victoria var en av de mest populära bröllopsgästerna när norska prinsessan Märtha Louise äktade sin Ari Behn i maj har väl knappast undgått någon.

  Själv är kronprinsessan inte alls främmande inför att följa trenden och gifta sig med en man av folket. Men några avslöjanden om den egna kärleken är inte aktuella. Hon biter snabbt ifrån så fort ämnet kommer på tal - de vassa kommentarerna kommer nästan innan reportern hunnit formulera frågan.

  Men hon försäkrar oss ändå om att hon är en mycket lycklig prinsessa.

  - Men kär, njae det återstår att se...

Anna Nyberg/TT