Högerextremist misstänks för rasistdåd i Italien

1 av 4
NYHETER

Luca Traini, 28, misstänks för att ha skjutit flera afrikaner i den italienska staden Macerata.

I två timmar körde gärningsmannen runt och sköt från en bil.

– Det finns en bakgrund av högerextremism med tydliga referenser till fascism och nazism, säger inrikesminister Marco Minniti.

Skjutandet började vid elvatiden på lördagsförmiddagen då gärningsmannen öppnade eld mot två migranter. En av dem skadades. Han körde sedan runt i en Alfa Romeo – i den lilla staden med 43 000 invånare – och fortsatte skjuta mot slumpmässigt utvalda utlänningar.

Totalt skadades sex personer, fem män och en kvinna. Ett av offren har allvarliga skador. Övriga kommer att klara sig. Offren är från Mali, Ghana och Nigeria, uppger nyhetsbyrån Agi.

Attacken pågick i två timmar, rapporterar AP, och myndigheterna uppmanade invånarna att hålla sig inne.

Nazisttatuering i pannan

Den misstänkte skytten, Luca Traini, greps vid lunchtid i samband med att han lämnade bilen nära ett krigsmonument i staden. När han omhändertogs av polisen hade han en italiensk flagga över axlarna, gjorde en fascisthälsning och skrek ”Länge leve Italien”. Han gjorde inte motstånd. I bilen hittades en pistol.

På polisens bilder efter gripandet syns den misstänkte med rakat huvud, en nynazistisk symbol tatuerad i pannan och flaggan fortfarande runt sig.

Tatueringen är en så kallad varghake som blev populär bland vissa SS-förband under andra världskriget.

Politiskt aktiv

Luca Traini är från Tolentino, en stad i samma region som Macerata, Marche i mellersta Italien. Han är politiskt aktiv och i fjol kandiderade han för högerpopulistiska Lega Nord i ett lokalt val i Corridonia.

Vänner uppger för nyhetsbyrån Ansa att Traini även har kopplingar till nyfascistiska Forza Nuova och Casapound.

Attacken kommer bara dagar efter det misstänkta mordet på 18-åriga Pamela Mastropietro. Hon hittades styckad i två resväskor i onsdags och en nigeriansk man har gripits misstänkt för dådet.

”Det är förstås allvarligt”

Inrikesminister Marco Minniti säger att gärningsmannen i bilattacken drevs av ”rasistiskt hat” och har en bakgrund i en högerextrem kultur ”med tydliga referenser till fascism och nazism”. Ministern beskriver dådet som en hämndreaktion på Pamela Mastropietros död utförd av en ensam gärningsman.

Maceratas borgmästare Romano Carancini bekräftar att alla sex offer är afrikaner och att den gemensamma nämnaren är hudfärgen.

– De är alla färgade, det är förstås allvarligt. Även det som hände Pamela är allvarligt. Att händelserna sker så nära varandra gör att man kan tro att det finns en koppling, säger han, enligt Ansa.

Nästa månad är det val i Italien och den politiska debatten fokuserar i hög grad på invandringen. De senaste åren har ett stort antal båtflyktingar kommit över Medelhavet.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Italien