Sara Danius: ”Jag ska fortsätta så länge jag orkar”

Tre ledamöter har lämnat.

Nu uppger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för Svenska Dagbladet att även hon övervägt att sluta.

– Men jag menar att vårt uppdrag är så viktigt att det är större än våra meningsskiljaktigheter, säger hon till tidningen.

Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark har meddelat att de hoppar av Svenska Akademien.

Bakgrunden är en omröstning tidigare i år angående uteslutning av poeten Katarina Frostenson, som har koppling till den så kallade Kulturprofilen som anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp. Omröstningen gick Katarina Frostensons väg.

Samtidigt har advokatbyrån Hammarskiöld & Co under flera månader utrett Svenska Akademiens band till Kulturprofilen.

Sara Danius berättar i en intervju med SVD att hon är omskakad av avhoppen.

– Det är mycket ledsamt. Men jag förstår hur de resonerar, säger hon till tidningen.

”Ska jobba för det rätta”

Enligt Danius har advokatutredningen diskuterats i Akademien under flera veckor. Bland annat har ledamöterna beslutat att skärpa reglerna kring jäv och sekretess.

Den ständiga sekreteraren uppger att hon själv övervägt att kliva av. Hon säger till SVD att det ”är så man gör i sådana här situationer, man väger olika alternativ mot varandra”.

– Men jag menar att vårt uppdrag är så viktigt att det är större än våra meningsskiljaktigheter. Jag har kommit fram till beslutet att jag ska fortsätta så länge jag orkar, men att jag ska jobba för det rätta, säger hon till tidningen.

Ändrar stadgarna

Svenska Akademien har beslutat att ändra stadgarna och tillåta ledamöter att självmant träda ut ur Akademien.

– Vi har granskat våra stadgar och det står inget i dem om att det är förbjudet att lämna Svenska Akademien. Att man har sin stol på livstid ska vara en trygghet för ledamöterna, ungefär som i USA:s högsta domstol. Men om en ledamot själv vill lämna Akademien ska det vara möjligt. Vi håller nu på att se över formerna för det, säger Sara Danius till SVD.

Publisert:

LÄS VIDARE