Kriget i Syrien

Trump till Ryssland: ”Gör er redo för missiler i Syrien”

Av: 

Josefine Holmqvist

TT

NYHETER

I en tweet skriver USA:s president Donald Trump att Ryssland kan göra sig redo för ett amerikanskt angrepp i Syrien.

– Ni borde inte vara partner med ett gasmördande djur som mördar sitt folk och njuter av det, skriver han.

En eventuell fransk eller amerikansk attack mot Syrien framstår just nu som sannolik.

Ryssland skärper tonen och beskriver läget som spänt.

Omvärlden håller andan sedan alla förslag på utredningar om den misstänkta kemvapenattacken i Syrien röstats ned i FN:s säkerhetsråd. Varken Frankrike eller USA utesluter en militär insats för att straffa al-Assad efter attacken – men Ryssland höjer ett varningens finger.

USA:s president Donald Trump bemöter detta med att twittra: ”Ryssland lovar att skjuta ner alla robotar som skjuts mot Syrien. Gör er redo, Ryssland, för de kommer att komma, grymma, nya och 'smarta'”.

Han fortsätter sedan och skriver att Ryssland inte borde vara ”partner med ett gasmördande djur som mördar sitt folk och njuter av det”.

Ryssland skärper tonen

I ytterligare en tweet skriver han ”att vår relation med Ryssland är värre än den någonsin har varit, och det inkluderar Kalla kriget. Det finns ingen anledning till detta. Ryssland behöver vår hjälp med sin ekonomi, något som skulle vara väldigt enkelt att ordna, och alla länder behöver arbeta tillsammans. Stoppa kapprustningen?”.

Ryssland å sin sida skärper också tonen. Kremls talesperson Dmitrij Peskov beskriver enligt AFP situationen som spänd, och ber om vad de kallar en objektiv och fördomsfri utredning innan man drar några slutsatser.

– Vi hoppas att alla sidor undviker att ta steg som i realiteten inte provocerats av något, och som kan destabilisera en redan skör situation i regionen, säger han.

Hotar med nedskjutning

Nedröstningen av två ryska och ett amerikanskt förslag i säkerhetsrådet får en eventuell fransk eller amerikansk attack mot Syrien att framstå som mer sannolik. Både USA:s president Donald Trump och hans franske kollega Emmanuel Macron har uttryckt att de inom kort kommer att fatta beslut om hur de ska gå vidare.

– Vårt beslut kommer inte att rikta in sig på regimens allierade eller attackera någon annan, utan snarare attackera regimens kemiska anläggningar, säger Macron, som samtidigt understryker att han inte vill se en eskalering av situationen.

Rysslands ambassadör i Libanon Alexander Zasypkin säger till Hizbollahs tv-kanal al-Manar att alla amerikanska robotar som avfyras mot Syrien kommer att skjutas ned, samt att de platser varifrån de avfyrats kommer att attackeras.

En attack mot Syrien hade betraktats som krigsbrott, uppger ryska parlamentariker för AP.

Kraftigare insats behövs

Källor uppger för AFP att syriska styrkor förbereder sig på att ett anfall är nära förestående, och flera medier rapporterar att syriska flygplan flyttas till den ryska basen vid Latakia, möjligtvis för att undvika att bli utslagna i en attack.

Samtidigt uppmanar den europeiska flygkontrollmyndigheten Eurocontrol flygbolag att vara försiktiga i östra Medelhavet, då robotar kan komma att skjutas upp.

USA sköt för ett år sedan kryssningsrobotar mot en flygbas i Syrien som hämnd för att regimen använt kemiska vapen. En jagare uppges befinna sig i Medelhavet inom skjutavstånd mot Syrien. Den förra attacken fick dock ingen större effekt på den syriska stridskapaciteten – mindre än ett dygn efter attacken ska stridsflyg ha lyft från basen igen. Den här gången gör amerikanska experter bedömningen att en kraftigare insats behövs.

Kan attackera fabriker

Men att skicka stridsflyg anses riskfyllt, eftersom Syrien har luftvärnskapacitet, möjligtvis ryska S-400-batterier.

– Det finns spänningar mellan å ena sidan önskan att göra något större än förra gången, å andra sidan presidentens tydliga önskan att inte fortsätta vara inblandad i långsiktiga insatser, säger Michèle Flournoy, statssekreterare i försvarsdepartementet under tidigare president Barack Obama, till The New York Times.

Derek Chollet, som tidigare arbetade vid Pentagon, säger till The Los Angeles Times att försvarshögkvarteret antagligen försöker att råda Trump att slå till mot fabriker där kemiska vapen kan framställas, om man vet var de finns, liksom mot de syriska säkerhetsstyrkor som anklagas för att ha använt kemvapen.

Om ett omfattande anfall planeras försöker amerikanerna och fransmännen antagligen slå ut det syriska luftvärnet. Amerikanska plan har flugit över Syrien i flera år i insatserna mot IS.

– Det finns mycket vi vet om Assads luftförsvar. Så vi är mycket mer kapabla att hantera risken för våra plan, säger Chollet till LA Times.

Donald Trump.
Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice… https://t.co/tFXJAYDnOhOur relationship with Russia is worse now than it has ever been, and that includes the Cold War. There is no reason… https://t.co/5k5Xu5QBgg

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget i Syrien

LÄS VIDARE

Ryssland stoppar utredning om kemattack i Syrien

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Donald Trump

Syrien

Ryssland

Emmanuel Macron