Skärpt straff – men nya sajter dyker upp

Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Personerna bakom piratsajten Swefilmer beslöt att stänga den i juli 2015 efter ett polistillslag. Nu döms den utpekade huvudmannen till fyra års fängelse av hovrätten.
NYHETER

Mannen som utpekats som huvudman för Swefilmer döms till fyra års fängelse av hovrätten. Men nya sajter som sprider filmer eller tv-serier illegalt dyker upp hela tiden och intäkterna är stora, enligt Rättighetsalliansen.

Hovrätten för västra Sverige skärper straffet för den 27-årige utpekade huvudmannen i Swefilmer med ett år, jämfört med tingsrättens dom. Han döms för brott mot upphovsrättslagen och grov penningtvätt av inkomster från sajten, främst annonsintäkter. 27-åringen nekar dock till brotten, och tänker överklaga till Högsta domstolen.

Rättsprocessen gäller Swefilmer i den form som fanns före sommaren 2015, då sajten stängdes efter ett polistillslag. I dag finns en liknande sajt med liknande namn.

– Det är så stora förtjänster i detta att det alltid står en ny illegal aktör redo att träda in, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen, som arbetar mot brott på nätet.

Hög acceptans

Enligt hans bedömning är acceptansen för att använda piratsajter hög i Sverige och det är lockande för utländska aktörer.

Den 27-årige mannen är varken bosatt i Sverige eller svensk medborgare. Han har valt att inte säga något om sakfrågan under rättegångarna.

Principen för verksamheten var att filmer gjordes tillgängliga genom strömning. Tittaren fick klicka på en länk till någon annan sajt för att se filmen.

– Hyperlänkning till andra internetsidor är inte upphovsrättsbrott, säger advokat Ansgar Firsching, som försvarar 27-åringen.

Döms för 1 400 filmer

Men hovrätten har fört ett annat resonemang.

– Jag får intrycket att domstolen bortser från teknikaliteter. Man tittar på tillgängliggörandet, upphovsrättsintrånget som sådant, och dömer på den grunden, säger Magnus Ahlgren, juristchef på Patent- och registreringsverkets avdelning för design och varumärken.

27-åringen och en medåtalad 23-åring döms, som åklagaren ville, för att ha gjort drygt 1 400 filmer tillgängliga illegalt. Straffet för 23-åringen blir villkorlig dom och 180 dagsböter.

Miljoner till staten

Dessutom ska 27-åringen betala fyra miljoner kronor till staten i förverkande av inkomster från illegal verksamhet. Det är en sänkning från 14 miljoner i tingsrättens dom.

Enligt Rättighetsalliansen står spelbolag för en stor del av annonseringen på piratsajter.

De två dömda ska tillsammans betala 2,2 miljoner kronor plus ränta i skadestånd till Nordisk Film för intrång i upphovsrätten.

– Jag får intrycket att domstolen bortser från teknikaliteter. Man tittar på tillgängliggörandet.

Magnus Ahlgren, juristchef inom Patent- och registreringsverket.