Varningen för Trump: ”Den mest vårdslöse presidenten”

1 av 2
NYHETER

Nu fördömer 50 ledande republikanska säkerhetsexperter i USA Donald Trump i ett öppet brev.

”Han är farlig”, skriver de i ett skarpt gemensamt uttalande mot presidentkandidaten.

Säkerhets- och underrättelseexperter varnar nu för att presidentkandidaten Donald Trump skulle vara den mest ”vårdslöse presidenten i USA:s historia” om han vinner valet i höst.

– Vi är övertygande om att han blir en farlig president och kommer att äventyra vårt lands nationella säkerhet och välbefinnande, skriver flera av republikanernas höjdare i ett öppet brev i New York Times om sitt eget partis kandidat.

I brevet säger de inte om de står redo att rösta på demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, men det står klart att ”ingen av oss kommer att rösta på Donald Trump”, skriver de.

Höjdare inom partiet går emot

Bland de 50 personerna som skrivit under brevet finns före detta cheferna Tom Ridge och Michael Chertoff för departementet för inrikes säkerhet, före detta CIA-chefen Michael Hayden, underrättelsechefer och höga presidentrådgivare.

Tillsammans säger de att Trump ”saknar karaktären, värderingarna och erfarenheterna för att bli president” och att han vid flera tillfällen ”brutit mot republikanernas utrikespolitik”.

Kandidaten får bland annat kritik för att ha ifrågasatt huruvida USA bör uppfylla sina åtaganden gentemot Nato, hans åsikt att godkänna användningen av tortyr och eftersom han föreslagit att Sydkorea och Japan bör beväpna sig med kärnvapen.

Också den republikanske senatorn Susan Collins från Maine skriver i en debattartikel i The Washington Post att hon ”inte kommer att rösta på honom”.

Trump: ”De ska stå till svars”

Och Donald Trump är inte sen med att hugga tillbaka mot kritiken.

Han påstår att de som undertecknat brevet är en del av den ”misslyckade Washingtoneliten” som försöker hålla kvar vid sin makt.

– De är de amerikaner som borde stå till svars för att världen är en enda röra. Vi tackar dem för att ha kommit fram så att alla vet vilka som förtjänar skulden för att ha gjort världen till en sådan farlig plats, sa han i ett uttalande, rapporterar BBC.

Presidentkandidaten tillägger också att det är dags att förstöra det riggade Washington och ta tillbaka Amerika.

– Tillsammans, kommer vi att förstöra det riggade systemet i Washington, göra Amerika säkert igen, och vi kommer att göra Amerika fantastiskt igen.

Det öppna brevet kommer efter att motståndet mot Trump inom partiet växt lavinartat. Dessutom lanserade i går den okände CIA-agenten Evan McMullin sin kampanj för att bli USA:s president.

Donald Trump planerar att införa en massa nya politiska förslag de kommande veckorna i ett försök att stabilisera sin kampanj, rapporterar Sky News.

ARTIKELN HANDLAR OM