Statsvetare: SD behöver Ekeroths utspel

NYHETER

SD har hamnat i bakvattnet i debatten.

Kent Ekeroths utspel om att låsa in asylsökande i förvar kommer lägligt.

– SD behöver ett förslag som detta för att synas, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

I ett inlägg på social medier riktade riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) kritik mot den demonstration mot den nya asyllagen som hölls i veckan. Asylsökande borde inte ha rätt att demonstrera i Sverige, skriver Ekeroth i ett inlägg, och har tidigare skrivit att asylsökande "inte ska gå fritt i samhället".

Uttalandet har mött massiv kritik i social medier. Men uttalandet kan vara precis det partiet behöver, menar Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet.

– Under en längre tid har SD inte haft några opinionsmässiga framgångar, i och med skärpningen av flyktingpolitiken. Det kan spela in att utspelet gjordes nu. SD behöver ett förslag som detta för att synas, säger han till TT.

Stöd från SD-ledningen

Ekeroths uttalande har fått stöd från den egna partiledningen.

– De borde låsas in i förvar, säger Richard Jomshof till TT, och fortsätter:

– Uttalandet är fullt rimligt. Medan asylsökande väntar på beslut borde de befinna sig i förvar tills de vet om de får stanna. Det handlar om rikets säkerhet.

Vore det inte en grov kränkning av mänskliga rättigheter?

– Det beror på vilket sorts förvar det är. Det ska vara ett värdigt boende, säger Jomshof.

Rätt att demonstrera

Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms Universitet, är kritisk till Ekeroths uttalande. Enligt FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter finns inget undantag för människor som saknar medborgarskap när det gäller rätt att demonstrera, uppger han för SVT Nyheter.

TT