Förbjudna och farliga bekämpningsmedel i svensk mat

avLinnea Carlén

Foto: SCANPIX

Äpplen, apelsiner, vindruvor, russin, chilifrukter och ris.

Det är bara några svenska livsmedel som innehåller flera av världens farligaste bekämpningsmedel – en del av dem hormonstörande, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

En granskning som gjorts för boken Miljödieten i samarbete med Ekot visar att 22 av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i svenska livsmedel. Detta trots att de är förbjuda i hela EU och en del av dem hormonstörande, med andra ord farliga även i mycket små doser.

– Vad jag kan se nu är det flera av de här hormonstörande ämnena som förbjöds för 10 år sedan i Europa, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen till Ekot.

Överskrider inte gränsvärden

Och trots att Livsmedelsverket i sina stickprovskontroller har hittat rester av misstänkt hormonstörande ämnen i flera av våra vanliga livsmedel även från europeiska odlingar har myndigheten inte slagit larm, visar granskningen. Detta då halterna inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden. 

Totalt rör det sig om 150 fall de senaste fem åren. Främst rör det livsmedel som odlats utanför EU, men rester av förbjudna bekämpningsmedel har också hittats bland annat i äpplen från Belgien, apelsiner från Spanien och olivolja och vindruvor från Grekland.

Trots detta anser Livsmedelsverket att utvecklingen går åt rätt håll.

– Antalet fall som innehåller så höga nivåer att de är skadliga för oss konsumenter minskar. Om vi håller oss till överskridande av gränsvärden så har det minskat drastiskt sedan 2009. Då är det en klar trend rakt neråt, säger statsinspektör Petra Fohgelberg till Ekot.

ARTIKELN HANDLAR OM