Grattis på 27-årsdagen, Tjo-kisse!

NYHETER

Kan vara Sveriges äldsta katt

Foto: Tjo-Kisse tillsamman med sin husse Kurt Wennerström

Värmländska Tjo-Kisse är inte vilken katt som helst. I mars fyller hon hela 27 år – om hon varit människa skulle hon med råge ha passerat 150 år.

Gansbyn i Grums kommun i Värmland består av ett tjugotal tomter. Men denna lilla bygd har en allt annat en alldalig katt gjort till sitt hem.

– Vi kallade henne för Tjock-kisse. Men nu på gamla dar har hon blivit litet tunnare i kroppen och då är det ju inte länge något passande namn. Så nu heter hon Tjo-kisse, berättar husse Kurt Wennerström för NWT.

Och jo, gammal är hon allt. En vanlig katt blir mellan 12 och 18 år – men Tjo-kisse är född redan 1989 och fyller därmed 27 år i år. Eller bra över 150 år i människoår.

”Egen dyna på altanen”

– Tjo-kisse har gjort god tjänst som åkersorkjägare. Hon kom gärna och visade upp dem så att de hängde ner från munnen.

Numer blir det tyvärr inte så mycket jakt för Tjo-Kisse. Hennes syn är fortfarande god men hon har börjat bli döv och haltar lite när hon går. Om dagarna äter hon nu helst serverad mat – och gärna lite tonfisk.

– Sen ligger hon halvsover och går ut en sväng på altanen där hon har sin dyna, hon rör inte mycket på sig. Ibland tar hon sig några steg på gräsmattan nedanför, säger Kurt Wennerström till GT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Grums