SD: ”Vedervärdiga kommentarer”

Lennart Karlsson (SD) har skrutit om krigsbrott anonymt på nätet.

Nu inleder Sverigedemokraterna två utredningar mot honom.

– Vi tar naturligtvis avstånd från de vedervärdiga kommentarerna som vi tagit del av, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig hos Sverigedemokraterna.

I går kunde Jönköpings-Posten och sajten "Inte rasist, men" avslöja att Lennart Karlsson, som sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Habo, anonymt på nätet skryter om krigsbrott mot muslimer. Under aliaset UNObserver har han enligt JP skrivit omkring 11 000 kommentarer på främlingsfientliga sajter som Exponerat och Avpixlat. Bland annat skriver SD-politikern att han låst in muslimer och låtit dem "brinna inne" - något han påstår har hänt under sin FN-tjänstgöring.

”Startat två utredningar”

Nu reagerar Sverigedemokraternas ledning på partikamratens anonyma inlägg.

 – Vi har under dagen startat två separata utredningar, dels på distriktsnivå, och dels på nationell nivå. Detta för att på ett rättssäkert sätt kunna skapa en fullgod bild kring det inträffade innan ett ställningstagande och beslut fattas från partiets sida, skriver SD:s informationsansvarige Henrik Gustafsson i ett sms till Aftonbladet.

Han skriver vidare om hur partiet ser på inläggen från Lennart Karlsson:

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och vi tar naturligtvis avstånd från de vedervärdiga kommentarerna som vi tagit del utav.

Förnekar flera kommentarer

Enligt JP har Karlsson, under sitt alias UNObserver, skrivit om en mängd våldsdåd som han ska ha begått i tjänsten. "En Uzi i handen och muslimsk imam kan lära sig dansa. Har provat..." ska han ha skrivit på sajten Exponerat. Aftonbladet har varit i kontakt med Lennart Karlsson på sms. Han förnekar att han skrivit alla inläggen.

– Några gamla oskyldiga kommentarer är skrivet av mig men någon har lagt till kommentarer med eget innehåll, skriver han.

Under JP:s intervju med Lennart Karlsson fanns även Morgan Malmborg, SD:s gruppledare i Habo, med. Han kommenterar Karlssons uttalanden om att han låst in folk i brinnande kyrkor så här:

– Jag vet inte om det är krigsbrott, är man i krig har man väl rätt att döda folk. Det är så man gör i krig.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN