Flera anmälningar om ofredanden på festival

Av: Christoffer Nilsson, Niklas Svahn, Filip Joelsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Musikfestivalen We Are Sthlm inleddes på tisdagen.

Sju anmälningar om sexuellt ofredande inkom i samband med den första festivaldagen.

– Förhoppningsvis är det ett mindre mörkertal i år, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

Tipsa | Aftonbladet

Musikfestivalen We Are Sthlm inleddes i Kungsträdgården i Stockholm under tisdagen.

Under onsdagsmorgonen hade 21 anmälningar gjorts som antogs ha koppling till festivalen. Sju av dem rörde sexuellt ofredande, uppger polisen.

I samband med förra årets festival gjordes ett 20-tal anmälningar om ofredanden. Att den preliminära siffran i år, efter bara en dag, ligger på sju förvånar inte polisen.

– Det är väntat eftersom vi hela våren och sommaren har haft en diskussion om sexuella ofredanden och om vikten att anmäla. Samtidigt jobbar vi hårt med det. Förhoppningsvis är det ett mindre mörkertal i år, säger Mats Eriksson.

Bråk med järnrör

Enligt TV4 förekom det även ett bråk som polisen avstyrde där en av de inblandade var beväpnad med järnrör.

Under natten ville polis på plats inte svara på frågor utan hänvisade till polisens medienummer där ingen svarade under natten och morgonen.

Inte heller arrangören Stockholms stad kunde inledningsvis ge några detaljer.

– Oavsett siffra så välkomnar vi anmälningarna. Det är jätteviktigt att de görs, både ur ett samhälls- och festivalperspektiv, säger Lisa Nilsson, kommunikationsansvarig.

Ökad oro för övergrepp

Festivalen riktar sig i första hand till tonåringar och är tänkt för de i åldersgruppen 13 till 19 år, skriver arrangören på sin hemsida.

We Are Sthlm pågår 16-21 augusti och under festivalens första kväll hölls Aftonbladets Rockbjörnengala på huvudscenen.

Inför festivalen har det funnits en ökad oro för övergrepp och arrangören Stockholms stad har satt in kameraövervakning, extra belysning och trygghetsvärdar. Även polisen har förstärkt sin närvaro och fler ordningsvakter är på plats.

Utöver anmälningarna om sexuellt ofredande hanterar polisen åtta anmälningar om narkotikabrott, två gällande misshandel samt en anmälan vardera om brott mot alkohollagen, olaga hot, brott mot knivlagen och våld mot ordningsvakt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN