Experten om Trumps återfall: Är kanske hans rätta jag

NEW YORK. Efter valet lyckades Donald Trump på kort tid skapa en statsmannamässig bild av sig själv.

Lika snabbt raserade han den – genom en kavalkad av Twitterattacker.

– Den här oförutsägbarheten är inte positiv, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Efter valsegern började Donald Trump visa upp nya sidor.

Den skoningslösa retoriken och de vildsinta Twitterattackerna var borta.

Fram trädde i stället bilden av en statsman som ville ena folket, skulle skona Hillary Clinton från åtal och till och med behålla delar av Obamacare.

– Jag blev förvånad över den nya stilen. Det var nog få som inte blev förvånade eller positivt överraskade, särskilt efter det första talet. Då var det nog många som pustade ut för att han framstod som mer sansad än tidigare, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Men de senaste dagarna har den nyvalde presidenten varit skicklig på att rasera den bilden.

”Gamle Trump” tillbaka

”Den gamle” Trump tycks vara tillbaka.

Det började i helgen då han, utan belägg, hävdade att han egentligen fått fler röster, totalt sett, än Hillary Clinton om man ”räknade bort de miljoner människor som röstade illegalt”.

Utspelet tillbakavisades av Vita huset, demokrater, republikaner och experter. Dessutom ifrågasattes Trump starkt i media för det grundlösa påståendet.

Attackerade media

Det resulterade i en serie attacker mot CNN-reportern Jeff Zeleny som Trump återgav på Twitter och lade till egna kommentarer om hur dålig reportern och CNN var.

”CNN är så förödmjukat av sitt fulla stöd till Hillary Clinton och hennes storförlust att de inte vet vad de ska göra”, skriver Trump.

Under tisdagen twittrade Trump även om att han ville göra flaggbränning olagligt trots att det i USA faller inom det konstitutionella skyddet av yttrandefrihet. Enligt Trump skulle konsekvenser av att elda upp den amerikanska kunna vara förlorat medborgarskap eller fängelse.

”Det kanske är hans rätta jag”

Jenny Madestam tror att Donald Trumps mjukare framtoning efter valsegern var på initiativ av hans rådgivare.

Återfallet var inte helt oväntat, menar hon.

– Det är inte så förvånande att han faller tillbaka igen. Det här kanske är hans rätta jag och jag kan tänka mig att om det här tittar fram redan nu så är det inte otänkbart att det fortsätter, säger Jenny Madestam.

Hon fortsätter:

– Det är ett effektivt sätt att skapa polarisering och undergräva förtroendet för många grupper som är viktiga att få med sig. För en tillträdande president är det också viktigt att hålla sig på god fot med etablerad media. Det är nog så att många runt honom försöker motverka det vi får se nu, säger Madestam.

Är oförutsägbar

Under tisdagen skrev Washington Posts politiska bloggare Chris Cillizza att det aldrig funnits ”en ny Trump”.

”Han går bara på magkänsla och får sedan se vilka reaktioner det blir. Han arbetar på instinkt och värdesätter oförutsägbarhet i allt”, skriver Cillizza.

Enligt statsvetaren Jenny Madestam är det problematiskt när ledare beter sig oförutsägbart.

– Jag antar att han funderar på vilken ledarstil han ska ha. Den här inkonsekvensen och oförutsägbarheten är inte positiv. Samtidigt tror jag att hans väljarbas reagerar mindre kraftigt på den statsmannamässiga sidan än vad etablissemanget har för hans kontroversiella stil, säger Madestam.

Publisert:

LÄS VIDARE