Utredaren om 22 år gamla mordet: ”Märkligt hugga sig själv i halsen”

1 av 4
NYHETER

På Södertäljepolisens våldsrotel släppte man aldrig tankarna på mannen som hittades mystiskt död under en balkong.

I dag häktades en 63-årig kvinna som erkänt att hon ligger bakom det 22 år gamla dödsfallet.

– Vi tyckte tidigt att det var märkligt att man skulle hugga sig själv i halsen men rättsläkaren ansåg att det var självmord, säger pensionerade kriminalinspektören Peter Ståhl.

I 22 år har rättsväsende och anhöriga trott att det mystiska dödsfallet i Södertäljestadsdelen Ronna den 8 november 1994 var ett självmord.

Men i torsdags klev en 63-årig kvinna in på polishuset i på Kungsholmen i Stockholm.

Hon bekände att hon dödat en man som var i 40-årsåldern.

– Personen har kommit in till polisen och velat lätta sitt samvete efter alla de här åren, sa åklagare Nils Lundberg till Aftonbladet i går.

"Var lite märkligt"

Men trots att dödsfallet avskrevs som självmord har poliserna som utredde ärendet varit tveksamma ända sedan den döde mannen hittades för 22 år sedan.

Enligt Länstidningen Södertälje hittades offret knivhuggen under en balkong - av en hundägare på promenad.

– Det är inte ofta man ser ett självmord där personen huggit sig själv i halsen. Det tyckte vi var lite märkligt. Men vi hade inga uppgifter om någon motivbild eller några vittnen så vi tog fasta på det som chefsläkaren sa. Han tyckte att det verkade som självmord helt enkelt, säger pensionerade kriminalinspektören Peter Ståhl som utredde dödsfallet till Aftonbladet.

Han uppger att offret hade flera knivskador i halsen.

– Det förklarade rättsläkaren med att det finns exempel på att man brukar pröva lite och sticka innan det slutgiltiga hugget. Och det fanns såna tecken på det här, säger han.

Överlämnade sig själv

För Peter Ståhl har dödsfallet legat och gnagt under åren som gått. För fem år sedan gick han i pension.

– Det här sitter kvar. Man har funderat på det under årens lopp. Jag skulle så hemskt gärna vilja prata med den här kvinnan om när, varför och hur det gick till. Och vad de här människorna hade för koppling till varandra. Men det är för sent nu, säger han.

Efter att den 63-åriga kvinnan överlämnade sig själv till polisen i torsdags har hon suttit anhållen i arresten på polishuset i Flemingsberg.

I dag fördes hon upp till Södertörns tingsrätts säkerhetssal för häktningsförhandling.

Kvinnan såg samlad ut och bar sina egna kläder, vinterkappa och scarf, och lät sin försvarsadvokat meddela att hon erkänner dråp - men inte mord.

Tingsrättens jourdomstol gick dock på åklagarens linje och häktade henne misstänkt för mord.

"Vill bli förlåten"

Hennes försvarsadvokat Ninmar Pooli är mycket återhållsam med att kommentera fallet men antyder att det finns förmildrande omständigheter och att det var orsaken till att man yrkade på att kvinnan skulle häktas för dråp.

– Vi menar att det kan vara så att det finns förmildrande omständigheter utifrån den bild av hur hon har uppfattat det här, säger advokat Ninmar Poli.

Bland kvinnans anhöriga finns uppfattningen att hon burit på en hemlighet från 1990-talet.

– I perioder så levde hon ett ganska hårt liv, säger en släkting.

Men under senare år uppger anhöriga att kvinnans kristna tro ska ha kommit att spela en allt större roll.

– Jag tror att hon vill bli förlåten för sina synder, säger en släkting.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott