Aftonbladet/Inizio: V tar väljare från S och MP

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Det krisdrabbade Miljöpartiet är nu riksdagens minsta parti, visar en ny opinionsmätning från Aftonbladet/Inizio.

Samtidigt surfar Vänsterpartiet på en rekordvåg.

– Vänstern tar väljare både från S och MP, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Stefan Löfven (S) har utlovat en ombildning av sin regering före maj månads slut. Samtidigt som statsministern förbereder sin nya giv fortsätter stödet för hans redan sargade regering att minska. I den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio tappar båda regeringspartierna stöd.

Socialdemokraterna minskar med 1,1 procentenheter och landar på 24,3 procent.

Samtidigt minskar Miljöpartiet, om än marginellt, till 4,4 procent vilket är deras lägsta stöd i mätningarna efter valet 2014. De gröna är nu det minsta partiet i riksdagen. Regeringspartierna har tillsammans stöd av 28,7 procent, vilket innebär att man tappat nästan tio procentenheter sedan valet.

Drabbas av MP:s kris

Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, menar att både S och MP drabbats hårt av de senaste veckornas kris inom de gröna, som bland annat lett till två ministeravgångar.

– Krisen inom Miljöpartiet har drabbat hela regeringen. MP tappar inte så mycket, men de har inte så mycket att ta av längre. De väljare som är kvar är lojala gröna väljare, säger hon.

Amanda Lind, partisekreterare i MP, kommenterar siffrorna så här:

– Halva mandatperioden har snart gått. Det ska bli intressant att se hur opinionen utvecklar sig framöver. Vårt mål är lyfta upp miljö- och klimatfrågan i samhällsdebatten och att öka stödet för vår politik.

S-partisekreteraren Carin Jämtin säger att hon "naturligtvis vill upp till högre nivåer".

– Det ska vi öka genom att tydligt berätta vad vi genomfört och kommer att genomföra. Bland annat har arbetslösheten minskat, 50 000 nya utbildningsplatser har skapats och flyktingkrisen har hanterats på ett ansvarsfullt sätt sedan regeringen tillträdde. Vi jobbar hårt för att utveckla den svenska modellen med fler jobb i fokus och gör stora satsningar på välfärden.

V fortsätter uppåt

Men för Vänsterpartiet, som regeringen förhandlar fram sina budgetar med, är läget ett helt annat. Partiet fortsätter uppåt och har nu stöd av 9,6 procent, den högsta siffran sedan valet.

– Väljarflödena visar att V tar väljare från både S och MP. Man kan säga att väljarna håller sig inom blocken, säger Karin Nelsson.

V:s partisekreterare Aron Etzler är mycket nöjd med noteringen.

– Det är väldigt glädjande för oss och för alla som tror på rättvisa och jämlikhet. Jag tror att många gillar Vänsterpartiet för att vi är ett stabilt och pålitligt parti. Det har varit en väldigt turbulent period i politiken. Medan de flesta andra partier har ändrat sin profil efter det så står vi för vad vi lovat.

Aron Etzler säger också att många människor i dag är oroliga över situationen i Sverige.

– Då tror jag man behöver ett vänsterparti som är tydligt inriktade på att skapa rättvisa åt folk. Som Jonas Sjöstedt tidigare sagt: När det blåser behöver man inte en vindflöjel utan någon med en kompass.

Förändringarna inom de borgerliga partierna är små, men Alliansen drar ifrån i blockstriden mot de rödgröna. Kristdemokraterna ökar och är inte längre under riksdagsspärren.

Stödet för SD minskar återigen och partiet är nu nere på sin lägsta nivå sedan juni 2015, visar mätningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE