Färgen började mögla – efter bara två år

NYHETER

Undersökning: Endast 4 av 46 färger får godkänt

1 av 5 | Foto: FELIPE MORALES
Johan Gottbrink.

I år ska hundratusentals villor målas om.

Men räkna inte med att färgen håller vad den lovar.

– Jag gjorde allt enligt konstens alla regler, ändå började färgen mögla redan efter ett par år, säger villaägaren Johan Gottbrink, 44.

Att måla om huset är jobbigt och dyrt och absolut inget landets två miljoner villaägare vill göra i onödan. Hållbarhet är därför ett avgörande försäljningsargument i färgbranschen.

Johan Gottbrink, 44, hade räknat med att den nybyggda villan på Ingarö i Stockholms skärgård skulle vara vit och fin i åtminstone tio år.

Men redan efter två och ett halvt år började det växa på ytlagret. Små svarta prickar som sakta växte sig allt större.

Johan reklamerade färgen, Nordsjö Tinova VX+, som enligt marknadsföringen ska hålla i tolv år.

”Inte direkt gratis”

Efter att tillverkaren Akzo Nobel inspekterat villan blev han rekommenderad att tvätta panelen med mögel­dödande medel med jämna mellanrum.

– Att man är tvungen tvätta av vindskivorna med några års mellanrum, det kan jag acceptera. Men inte att man ska behöva tvätta hela huset så ofta.

Johan har nu tagit ärendet vidare till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

– Det är ju inte direkt gratis att måla huset. Och här har man sålt mig en produkt som bevisligen inte funkar som utlovat.

Förödande resultat

Försäkringsbolaget Folksam har i många år genomfört omfattande tester av de vanligaste utomhusfärgerna, från vanlig Falu rödfärg till avancerade.

Resultaten brukar vara förödande. I det senaste testet fick bara 4 av 46 färger godkänt när det gäller både funktion och miljöaspekt. Några av dem angreps av mögel redan inom ett år.

Färgen som Johan använde fick underkänt både när det gäller funktion och miljö­hänsyn.

– Det är ett bedrövligt resultat, säger Karin Stenmar, chef för miljö- och klimatavdelningen på Folksam.

– Det här är en konsumentfråga som får stor påverkan för husägaren. Det är inte vilken produkt som helst, om färgen inte håller så kan hela huset skadas.

Måste tvätta ibland

Folksam testar de olika ­färgerna på särskilda test­paneler uppsatta på fyra olika platser från norr till söder för att testa färgerna i olika klimat.

Flera färger har klarat sig bättre i norr, där alger och mögel har svårare att växa.

En ny testomgång har redan inletts. De resultaten beräknas vara klara om två år.

Men Mats Nilsson, färg­teknisk expert på Akzo Nobel, ifrågasätter metoden.

– Det är många parametrar att ta hänsyn till. Om en panel blir beväxt eller inte beror inte enbart på färgskiktet. Bland annat underlaget, bland annat vilket typ av virke som använts, är minst lika av­görande, säger han.

– Man måste ha klart för sig att färg inte är något bekämpningsmedel. Det växer saker på i stort sett allt som finns ­utomhus, även färg.

I realiteten måste man nog vara beredd att tvätta sitt hus med jämna mellanrum, uppskattningsvis med 2-5 års mellanrum.

– Har man köpt färg för 20 000 kronor så är det klart man blir besviken. Men tyvärr är det det man kan förvänta sig, säger Mats Nilsson.

Foto: FOLKSAM
Bara 4 av 46 färger klarade testet som Folksam gjorde.

HELA LISTAN Bara 4 av 46 färger håller måttet