”Det har varit väldigt hög svansföring”

NYHETER

Isabella Lövin om Miljöpartiets fixering vid vissa frågor

Isabella Lövin vill att Miljöpartiet byter strategi och lägger krut på långsiktiga mål i miljöfrågan.

Partiet har varit alldeles för fixerat vid vissa frågor, som Bromma flygplats och Vattenfall, anser hon.

– I retoriken har det varit väldigt hög svansföring kring vad Miljöpartiet skulle kunna åstadkomma i regeringsställning.

I helgen tar Miljöpartiets kongress ställning till om Isabella Lövin ska bli nästa språkrör. Blir hon vald vill hon att partiet utarbetar mer långsiktiga mål i miljöpolitiken.

– Det är viktigt att vi har ett långsiktigt mål. Vi kan inte bara fixera oss vid vissa frågor. I dagsläget är vi ett knappt sjuprocentsparti som sitter i minoritetsregering, det är den realismen vi måste gå in med när vi driver politik, säger Isabella Lövin.

Håller du med de som anser att Miljöpartiet lagt för stor vikt vid symbolfrågor som Bromma flygplats och Vattenfalls kolgruvor?

– I retoriken har det varit väldigt hög svansföring kring vad Miljöpartiet skulle kunna åstadkomma i regeringsställning. Nu sitter vi i regeringen och vi har tagit mycket stort ansvar under en mycket svår tid i Sveriges historia. Vi sitter kvar i regeringen inte bara för att vi är sugna på makten utan för att vi vill förändra världen.

En större miljöbudget och mer pengar till FN:s klimatfond är exempel som Lövin lyfter fram på sådant som MP har åstadkommit i regeringsställning.

Bromsa klimatförändringarna

Det viktigaste målet för MP är att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Isabella Lövin. I ett globalt perspektiv har Sverige en viktig roll i arbetet att bromsa klimatförändringarna.

– Vi kommer inte kunna stoppa det som redan släppts ut och det som gör att vi får det varmare. De fattigaste länderna är de som drabbas hårdast och klimatförändringarna kommer att bli en stor källa till krig och konflikter om vi inte gör något åt situationen nu.

Stefan Löfven meddelade i går att han kommer att göra en regeringsombildning efter Miljöpartiets kongress i helgen. Det har spekulerats kring om Isabella Lövin då kommer att överta Åsa Romsons post som miljöminister.

– Det är en fråga vi får ta om jag blir vald till språkrör, säger Lövin.

Frustrerade och oroliga

Kan du kombinera arbetet som biståndsminister, där du reser mycket, med att vara språkrör?

– Alf Svensson var biståndsminister när han satt i regeringen och var partiledare för Kristdemokraterna. Joschka Fischer var utrikesminister och ledare för De gröna i Tyskland, så det går att kombinera. Den här frågan kring hur laget ska se ut får vi ta när jag blir vald.

Isabella Lövin gästade Aftonbladet Morgon på tisdagsmorgonen. Hon pratade då bland annat om hur hon upplevt den senaste tidens turbulens i partiet.

– Jag tror att väldigt många i partiet har varit frustrerade och oroliga under lång tid. Den sista tiden har varit oerhört jobbig. När vi i opinionsmätningar närmar oss fyraprocentspärren, det är inte bra, sa hon.

ARTIKELN HANDLAR OM