Ivan har infört billigare lunchbuffé för kvinnor

1 av 2 | Foto: Ivan har sänkt priset på lunchbuffén för kvinnor.
NYHETER

Krögaren Ivan Todorov har sänkt priset på lunchbuffén för kvinnor på sin restaurang Nebbebodagården, skriver Blekinge läns tidning.

– Det här är positiv särbehandling för kvinnor, säger han till Aftonbladet.

Ivan Todorov äger restaurangen Nebbebodagården i Olofström och är kommunpolitiker för Vänsterpartiet. Han har nyligen sänkt priset med tio kronor på lunchbuffén för kvinnor. Anledningen är att han vill att även kvinnor ska ha råd att gå ut att äta.

– Vi märkte att 90 procent av våra gäster är killar och jag undrade varför det var på det viset, säger han och fortsätter:

– Efter lite efterforskning upptäckte jag att de flesta kvinnor äter matlåda istället för att gå ut att äta.

Han menar att det har att göra med att kvinnor tjänar mindre än män. Ett sänkt pris ska stimulera kvinnor att ta sin lunch ute istället för att sitta kvar på arbetet.

”Kvinnors lägre lön är ett större lagbrott”

Reaktionerna på det sänkta priset har varit positiv bland gästerna.

– Några har ringt och skällt på mig och menar att det är diskriminerande mot män.

Även Diskrimineringsombudsmannen säger till BLT att man generellt inte får missgynna någon på grund av personens kön – så det sänkta priset kan strida mot diskrimineringslagen. Ivan menar dock att det är ett större lagbrott att kvinnor har lägre lön än män.

– Det här är ett sätt att kunna uthärda ett annat lagbrott. Det här handlar om positiv särbehandling för kvinnor, det är inte så att vi höjt priset för män.

ARTIKELN HANDLAR OM