Ulrikas hjälteinsats – stoppade tåget för att hjälpa Sara, 13

1 av 2 | Foto: Skärmdump TV2
Pappa Thomas är så glad att konduktören upptäckte Sara på tåget.
NYHETER

Konduktören Ulrika tyckte att något inte stämde när hon såg 13-åriga Sara ensam på tåget. Hon gjorde då en hjälteinsats – och stannade tåget.

– Jag finner nästan inte ord för det här, säger Saras pappa till norska TV2.

Norska Sara, 13, har Downs syndrom och brukar ta promenader tillsammans med sin hund Aqua och sina föräldrar. Men när familjen arbetade i trädgården i torsdags så gick hon och Aqua i väg på egen hand – mycket längre än vanligt. Och det var hennes pappa Thomas Vedeler som först upptäckte att hon var borta och febrilt började köra runt och leta efter henne – då fick han ett samtal från NSB, den norska motsvarigheten till SJ.

Hade klivit på ett tåg till Oslo

Det visade sig att Sara hade gått de två kilometerna till en tågstation och gått på ett tåg mot Oslo. Men på tåget fanns den svenska tågkonduktören Ulrika Edin som snabbt insåg att något inte stämde.

– Hon satt ensam och jag insåg snart att hon inte reste tillsammans med någon annan. Hon sa att hennes pappa nog inte visste att hon var ute på resa och då frågade jag om hans namn så jag kunde ringa och prata med honom, säger Ulrika till norska TV2.

Pappan: ”Finner nästan inte ord för detta”

Vid en närliggande station bestämde sig Ulrika för att kliva av tåget med Sara och vänta in hennes pappa. Att hålla tågtider och förseningar är världsliga saker, säger hon.

– Han blev lite chockad och åkte direkt till stationen för att hämta Sara.

Pappa Thomas är så tacksam för Ulrikas insats.

– Det Ulrika gjorde var fantastiskt. Hon var vaken nog till att se att det inte stämde. det är väldigt lätt att förbise något sådant här, men det gjorde inte hon. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite. Jag finner nästan inte ord för det här, säger han.

”Fint att vardagshjältar engagerar”

Thomas skrev sedan ett Facebookinlägg om händelsen som i skrivande stund delats nästan 3 000 gånger.

– Det är ju ofta stort fokus på sorgliga och tragiska nyheter. Det är fint att se att även vardagshjältar engagerar, säger Thomas till TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM

Feelgood