Ilskan mot Trump efter videoklippet

Av: Linnea Järkstig, Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

Donald Trumps kampanj skakas av en film där han uttrycker sexistiska och förnedrande kommentarer om kvinnor.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig – och nu tar flera republikaner avstånd från presidentkandidaten.

– Jag sa det och jag hade fel. Jag ber om ursäkt, säger Trump.

Under fredagen publicerade Washington Post en film och ljudinspelning från 2005 med Donald Trump när han säger grova sexistiska saker om kvinnor. Trump skryter om att kyssa, tafsa på och ha sex med kvinnor.

– När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan. Du kan göra vad som helst, säger Trump i filmen.

Reaktionerna på klippet har inte låtit vänta på sig. Flera topprepublikaner kritiserar Trump hårt.

Mark Kirk, republikan och senator i delstaten Illinois, skriver på Twitter att kommentarerna som sägs i klippet gör att Trump inte hör hemma i Vita huset.

”DJT (Donald John Trump) är en elakartad clown – oförberedd och olämpliga att vara president i USA”.

”Finns ingen ursäkt”

Jeb Bush, republikan och tidigare en av Trumps motkandidater till presidentposten, skriver på Twitter:

”Som farfar till två älskade flickor, finner jag att ingen ursäkt kan ursäkta Donald Trumps förkastliga kommentar som nedvärderar kvinnor.”

Reince Priebus, ordförande i Republikanernas nationella kommitté, skräder inte orden:

”Ingen kvinna ska någonsin bli beskriven i dessa termer eller pratas om på det här sättet. Någonsin.”

Paul Ryan, framträdande republikan och talman i USA:s representanthus, säger att Trump till en följd av videon inte kommer att närvara vid ett kampanjevenemang som ska hållas i Wisconsin under lördagen.

”Jag äcklas över vad jag hört i dag. Kvinnor ska bli hyllade och vördade, inte objektifierade. Jag hoppas att Mr. Trump tar hand om situationen med den seriositet den förtjänar och jobbar för att visa landet att han har större respekt för kvinnor än vad klippet föreslår”, skriver Paul Ryan i ett uttalande.

Reaktionerna har fortsatt att strömma in och guvernören i Utah, Gary Herbert, som tidigare stöttade Trump, har dragit tillbaka sitt stöd. Samtidigt kallar Kelly Ayotte, republikan som representerar New Hampshire i USA:s senat, Trumps agerande för ”helt olämpligt och stötande”.

Trump: Bill Clinton är värre

På morgonen, svensk tid, publicerade Donald Trump ett filmklipp på sin Facebooksida där han gör något ovanligt – han ber om ursäkt.

– Jag har aldrig sagt att jag är en perfekt person, eller låtsats att jag är någon annan än den jag är. Jag har sagt saker och gjort saker som jag ångrar, och orden som släppts i den här, över ett decennium gamla, videon är några av dem, säger han.

– Jag sa det, jag hade fel och jag ber om ursäkt, fortsätter han och påpekar att han ”har förändrats” när han rest omkring i Amerika.

Dessutom påstår presidentkandidaten att detta utspel är en ”distraktion” från vad som händer i den verkliga världen och det som händer i dag.

Sedan passar han på att försöka göra Bill Clintons otrohet till en valfråga som kan skada Hillary Clinton.

– Jag har gjort några dumma saker, men det är stor skillnad på ord och handling och Bill Clinton har utnyttjat kvinnor och Hillary har mobbat och skämt ut hans offer, säger han i uttalandet.

Något som han också hastigt nämnde i sin första kommentar till Washington Post, som publicerade videon, redan för timmar sedan.

– Det här var 'omklädningsrumskämt', en privat konversation som ägde rum för många år sedan. Bill Clinton har sagt mycket värre saker till mig på golfbanan, säger Trump i uttalandet.

– Jag ber om ursäkt om någon tagit illa upp, fortsätter han.

SE OCKSÅ

Stötande video på Trump släppt

Uppmanar Trump att gå åt sidan

Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence deltog i ett kampanjevenemang under fredagen och efteråt försökte flera journalister fråga honom vad han tycker om klippet. Han har konsekvent undvikit att kommentera händelsen.

En källa säger dock till nyhetsbyrån AP att Pence var ”utom sig själv” och att hans fru var ”rasande” när han fick reda på videon.

Republikanen Mike Lee, som representerar delstaten Utah i USA:s senat, har på morgonen publicerat en video på sin Facebooksida där han säger: ”Du är distraktioen. Ditt beteende är distraktionen”.

Han uppmanar även Trump att kliva åt sidan – för att de ska ha någon chans att vinna mot Clinton.

Den förre detta presidentkandidaten Ted Cruz skriver på Twitter att kommentarerna är ”störande och olämpliga och det finns ingen ursäkt för dem”. Även Marco Rubio kommenterar händelsen och skriver: ”Donalds kommentarer var vulgära, oerhörda och omöjliga att rättfärdiga. Ingen borde någonsin prata om kvinnor på det sättet, inte ens privat”.

Natten till måndag svensk tid möts Trump och Clinton i sin andra debatt.

 PLUS:  Trumps kontroverser

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad:

LÄS VIDARE