Slutar sälja maskerna – efter clownpaniken

1 av 2 | Foto: Butikspersonalen fyllde kundvagnar med maskerna och ställde in varorna på lagret.
NYHETER

Människor iklädda clownmasker har skrämt, ofredat och hotat runt om i världen – och den senaste veckan har trenden nått Sverige.

Nu säger en leksaksbutik ifrån, rapporterar SVT Jönköping.

– Kan vi göra något för att det inte ska spridas så är det positivt, säger butikschefen Andreas Fransén till Aftonbladet.

I slutet av veckan har ledningen hos butiken Hemmahallen i Jönköping, som bland annat säljer leksaker och maskeradkläder, fattat beslutet.

Clownskräcken hade gått för långt – butiken var tvungen att markera sitt avståndstagande. Butikschef Andreas Fransén med kollegor bestämde sig för att plocka bort alla masker från hyllorna.

– Vi kände att med den uppståndelsen det varit så... kan vi göra något för att det inte ska spridas mer så vill vi göra det, då är det positivt, säger Andreas.

Fått positiva reaktioner

Maskerna lades i kundvagnar och kördes iväg.

– Vi har ställt dem ute på lagret nu, de kommer inte fram mer i år. Vi får se hur läget ser ut till nästa säsong, säger Andreas.

Hittills har initiativet fått bara mötts av goda vitsord från butikens kunder. Andreas med kollegor har satt upp lappar där de förklarar varför de valt att göra som de gör.

– Vi har varit tydliga. Det är ganska färskt fortfarande, men hittills har ingen varit sur över att inte kunna köpa en mask, säger Andreas.

Han vet inte om någon mask som sålts hos Hemmahallen har använts till någon illgärning.

– Det har ju varit några händelser här i närheten, men om de köpt maskerna här kan jag inte svara på.