USA varnar för terrorattacker i Europa

1 av 4
NYHETER

USA varnar sina medborgare för att Europa riskerar att drabbas av terrorattacker i sommar.

Landets utrikesdepartement nämner bland annat fotbolls-EM i Frankrike som ett möjligt terrormål.

Foto: Fransk militär vid Triumfbågen, några dagar efter terrorattacken i Paris i november.

I varningen skriver det amerikanska utrikesdepartementet att det stora antalet turister som kommer att besöka Europa i sommar utgör möjliga mål för terrorister. Större evenemang anses särskilt riskabla – amerikanska UD nämner bland annat fotbolls-EM i Frankrike som ett möjligt terrormål.

Amerikanska medborgare avråds inte från att resa till Europa men uppmuntras att iaktta försiktighet.

Liknande varning i Sverige

– Jag tror inte att man ska jaga upp sig i onödan över det här. Amerikanska myndigheter är skyldiga att informera i första hand amerikanska medborgare om säkerhetsläget i Europa. Jag tror även att det är viktigt att man minns att de gick ut med en liknande varning för Stockholm för två år sedan när vi hade Husbykravallerna, säger terrorforskaren Hans Brun till Aftonbladet TV.

Han beskriver varningen som en rutinåtgärd.

– De flesta vet redan om att det finns ett visst säkerhetsproblem i Europa, det finns en viss risk för terrorattacker, i synnerhet i samband med fotbolls-EM. De franska myndigheterna känner till det här problemet och har förberett sig för det i ett antal år, säger Hans Brun.

”Skicklig underrättelsetjänst”

Han fortsätter:

– Jag är beredd att påstå att inget annat land i västvärlden, inklusive USA, har större kapacitet och förmåga att genomföra ett så stort evenemang som fotbolls-EM. De har en väldigt skicklig underrättelsetjänst, duktiga poliser och en stor förståelse för jihadismen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Europa

Terrorism

USA