Äntligen fick Heimlich göra Heimlichmanövern

avCaroline Hougner

NYHETER

Henry, 96, kopplade sitt grepp för första gången

1 av 2
räddade liv Henry Heimlich, 96, här med sin fru, är känd för sin manöver som kan rädda liv när någon sätter i halsen. Nu har han själv fått använda sig av sitt kända grepp.

För första gången har Henry Heimlich, 96, fått använda sin egen manöver.

Läkaren räddade livet på en kvinnlig granne som satt i halsen.

– Det var väldigt glädjande, säger han till The Guardian.

Redan 1974 upptäckte läkaren Henry Heimlich greppet som fick hans namn och sedan dess räddat tusentals liv världen över. Men först nu har han själv fått chansen att testa tekniken i skarpt läge.

”Höll på att dö”

En kvinna på äldreboendet ­Deupree House i Cincinnati där Heimlich bor, råkade i förra veckan sätta en bit hamburgare i halsen när de satt och åt tillsammans.

Den gamle läkaren reagerade instinktivt när han såg paniken i 87-åriga Patty Ris ögon.

Han reste sig lugnt och snurrade runt kvinnan på stolen så att han kunde komma åt att koppla det numera världsberömda greppet och trycka till. ­Inte en, utan ett antal gånger, tills köttbiten flög ut och kvinnan kunde andas igen.

– Det ögonblicket var viktigt för mig. Jag visste ju hur många liv min ­manöver räddat under alla dessa år och jag har demonstrerat tekniken så många gånger. Men här satt, för första gången, någon vid min sida som höll på att dö, berättar doktor Heimlich på telefon för The Guardian.

Var nöjd efter räddningen

Patty Ris var så tagen av händelsen att det tog ett tag innan hon kunde prata. Själv satte sig Henry Heimlich nöjt ner och log brett.

Heimlich var kirurg till yrket och insåg tidigt att det krävs ett både snabbt och kraftfullt ­ingripande när någon sätter i halsen och håller på att kvävas. Heimlich manöver går ut på att ställa sig bakom den nödställda och lägga händerna på magen strax under bröst­korgen. Då kan man trycka till så kraftigt att matbiten som sitter fast trycks upp och flyger ut.

Det viktiga är att händerna ligger på varandra och trycker ­inåt-uppåt, så att luft pressas ut ur lungorna. Händer inget trycker du till igen och kan även ­dunka hårt i ryggen.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA