SvD: Annie Lööf varnades om utsläppsfusk – för fyra år sedan

NYHETER

Bilindustrins omfattande utsläppsfusk var kända redan år 2012.

Något också dåvarande näringsminister Annie Lööf visste redan då, skriver SvD.

Svenska Dagbladet avslöjar nu att Annie Lööf varnades om det utbredda fusket med utsläpp inom bilindustrin när hon var näringsminister. I augusti 2012 skickade EU:s dåvarande industrikommissionär Antonio Tajani ett brev till Lööf om att hon måste måste spåra problem som ”medför allvarliga säkerhets- och miljörisker”. I brevet varnades också för produkter som ”förfalskats och manipulerats”, skriver SvD.

Avböjer att kommentera

Om Annie Lööf svarat på brevet eller uppmaningen om att agera i frågan är oklart. Utåt har det inte synts några tecken på att hon varnats eller vidtagit åtgärder, enligt SvD.

Centerledaren har avböjt att kommentera SvD:s uppgifter skriver tidningen.

Så sent som i fjol avslöjades fusket när USA:s federala miljöskyddsmyndighet EPA gick ut med uppgiften att biljätten Volkswagen manipulerat utsläppsvärdena i testerna av sina dieselbilar med hjälp av särskild mjukvara. På pappret släppte bilarna alltså ut mindre än de i själva verket gjorde.

Regeringen och myndighet informerad

SvD har tidigare avslöjat att Transportstyrelsen fick vetskap om misstänkta manipulationer av avgastester våren 2012. Den informationen nådde alltså även regeringen ett par månader senare. Budskapet från Tajani var att medlemsländerna behöver skapa resurser för att kunna spåra bilar som inte uppfyller gällande krav, skriver TT.

Något som det senare visade sig hade varit känt av flera myndigheter under en längre tid.

ARTIKELN HANDLAR OM