Gisslan delades upp före massakern

1 av 10
NYHETER

Bangladesh Minst 22 personer mördades i gisslandramat på en restaurang i Dhaka. Nu kommer fasansfulla vittnesmål från skräcknatten.

- De tvingade människorna att ställa sig på rad... sedan släckte de ljuset och stängde av övervakningskamerorna, berättar en av dem som lyckades fly terrorn.

Restaurangen Holey Artisan Bakery i centrala Dhaka är en populär mötesplats för utlänningar som bor i staden. Den har betraktats som en säker oas i den oroliga huvudstaden. Fram till i fredags kväll.

Kocken Diego Rossini lyckades fly till en intilliggande byggnad när män beväpnade med automatvapen och självmordsvästar stormade in i restaurangen och skanderade "Allahu akbar" (Gud är större).

- Jag kände hur kulor flög precis förbi mig. Jag kände en skräck, som jag aldrig tidigare upplevt, berättar han för nyhetsbyrån AFP.

En bangladeshisk man som befann sig på restaurangen tillsammans med sin dotter berättar att utlänningarna fördes upp på övervåningen medan bangladeshierna placerades runt ett bord.

Bangladeshiernas liv skonades.

"Jihadistiska förtecken"

När säkerhetsstyrkor slog till mot restaurangen tidigt på lördagsmorgonen hittade de 20 mördade människor. Enligt den bangladeshiska armén ska de ha huggits ihjäl av attentatsmännen. De flesta av dödsoffren är från Italien och Japan. Två poliser mördades också av gisslantagarna.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet och publicerade under fredagsnatten bilder på döda människor som sägs vara tagna i lokalerna, men äktheten har ännu inte bekräftats.

Den bangladeshiska regeringen uppger att IS inte är aktivt i landet och hävdar i stället att det rör sig om inhemsk terrorism. Bangladesh har den senaste tiden drabbats av en serie mord där sekulära bloggare, aktivister inom hbtq-rörelsen och ledare för religiösa minoriteter huggits ihjäl.

- Tillvägagångssättet följer de tidigare attentat som har haft jihadistiska förtecken. Utifrån vad vi vet nu så har de inte haft tillgång till speciellt avancerade skjutvapen, det är inte alls samma typ av eldkraft som vi brukar se när det gäller Islamiska statens (IS) aktioner, säger terrorforskaren Hans Brun till TT.

Flera möjliga motiv

Stig Toft Madsen, forskare vid Nordiska institutet för Asienstudier på Köpenhamns universitet, säger att den senaste tidens attacker även skulle kunna vara kopplat till att den sekulära regimen i Bangladesh börjat åtala och avrätta muslimer som stred på Pakistans sida i Bangladeshs befrielsekrig på 70-talet.

- Det ger ett bra motiv till dem som utför den här typen av attacker men det kanske hade skett oavsett. Terrornätverket al-Qaida, som länge har haft ett starkt fäste i Sydostasien, har uppmanat till fler attacker, säger han till TT.

Bangladesh har utlyst en två dagar lång landssorg efter massakern.

En av de människor som mördades i terrordådet på en restaurang i Dhaka i Bangladesh var amerikansk medborgare.

- Vi kan bekräfta att en amerikansk medborgare var bland dem som meningslöst mördades i denna attack, säger John Kirby, talesman för amerikanska UD.

- I dag står vi, som vi alltid gör, på det bangladeshiska folkets sida och vi delar ansträngningarna för att övervinna terrorism och våldsam extremism.

TT