Bilden som får ett helt land att koka

1 av 6 | Foto: AP Photo/Abdeljalil Bounhar
Marockaner i flera städer protesterade mot myndigheterna.
NYHETER

Marocko skakas av massprotester efter att en bild på en 31-årig man som krossats i en sopbil spridits i sociala medier.

Ilskan i landet är stor – och påminner om protesterna vid den arabiska våren 2011.

Omständigheterna kring den 31-årige fiskförsäljaren Mouhcine Fikris död är oklara.

Men efter att en bild där hans huvud och arm sticker ut från en sopbils komprimerande förvaringsutrymme spridits på sociala medier kokar ilskan i landet.

Vittnen har berättat hur polisen beslagtagit ett parti svärdfisk som Fikrit fångat och kastat den i sopbilen. När Fikri försökte rädda sin fångst fastnade han – och dog, skriver Reuters.

"Vi känner oss alla krossade"

Tusentals marockaner deltog i begravningen på söndagen. Demonstrationer arrangerades på flera platser i landet..

– Jag har inte sett så stora folkmassor sedan 2011. Vi känner oss alla krossade av sopbilen, säger Houssin Lmrabet, en aktivist i staden Imzouren, där begravningen hölls, till Reuters.

Störst vrede i Rif-bergen

Vreden är som störst i Rif-bergen, som framför allt befolkas av berber, Nordafrikas uspringsbefolkning. Det var också i Rif som de största protesterna ägde rum år 2011, då Marocko, likt många andra länder i området, skakades av massprotester under den arabiska våren. Bakom demonstrationerna låg den så kallade 20 februari-rörelsen.

Ska utredas

I vissa länder, som Syrien och Libyen, mynnade det ut i inbördeskrig. I Marocko stävjade kung Mohammed protesterna med reformer, men situationen i landet har varit spänd sedan dess. Fikris dödsfall sätter återigen fingret på det som många marockaner, och berberna i synnerhet, anser är förtryck från myndigheterna. Söndagens prostester hade också utlysts av aktivister ur 20 februari-rörelsen.

Kung Mohammed har nu sagt att Fikris död ska utredas, skriver Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM

Marocko