Hillary Clinton övervägde Apple-vd:n som vicepresident

NEW YORK. Apple-vd:n Tim Cook, Microsoft-grundaren Bill Gates eller ex-borgmästaren Michael Bloomberg.

Ett nytt Wikileaks-mejl visar att Hillary Clintons kampanj hade en del oväntade namn på listan över tänkbara vicepresident-kandidater.

Mannen som blir USA:s vicepresident om Hillary Clinton vinner den 8 november heter Tim Kaine och är senator från Virginia. Men hans efternamn skulle i stället ha kunnat vara Cook.

Åtminstone förekom Tim Cook, vd för IT-jätten Apple, på en lista över tänkbara kandidater som kampanjordföranden John Podesta skickade i ett mejl till Clinton i mars.

Cook, Gates och Sanders

Sammanställningen innehåller totalt 39 namn. Förutom Cook finns även förre New York-borgmästaren Michael Bloomberg , Microsoft-grundaren Bill Gates och hans hustru Melinda, samt senatorn Bernie Sanders som utmanade Clinton om den demokratiska nomineringen med på listan. Även Tim Kaine, som sedan utnämndes till vicepresidentkandidat, är med.

Uppgifterna kommer från Wikileaks, som släppt ett stort antal mejl från John Podestas hackade inbox under de senaste veckorna.

Skyller på Ryssland

I mejlet skriver Podesta att han sorterat in namnen i olika grupper utifrån kön och etnicitet. Några av indelningarna är svarta och latinamerianska politiker, militära befattningshavare och affärsmän.

Hillary Clinton-kampanjen har inte kommenterat denna Wikileaks-publicering. Tidigare har hennes stab beskyllt Ryssland för att ligga bakom, med målet att störa valrörelsen och få Donald Trump vald.

Publisert:

LÄS VIDARE