Publicerad:
Uppdaterad:

Apples nya regler kan stoppa populära appar

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Swedbank: ”Är en olycklig situation”

1 av 2

Miljontals svenskar riskerar att drabbas av appkaos.

Nya regler från Apple kan sätta stopp för appar för Iphone och Ipad som kräver legitimering med Bank-id, rapporterar sajten breakit.se.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa det här, säger Claes Warrén på Swedbank.

Claes Warrén, Swedbank.
Claes Warrén, Swedbank.

Appen Bank-id är en digital legitimation som gör att du exempelvis kan genomföra bankärenden eller deklarera direkt i mobiltelefonen.
För många vanliga tjänster, som att sköta ärenden hos Försäkringskassan, är ett Bank-id helt nödvändigt. Även den populära betaltjänsten Swish, som har över tre miljoner användare, kräver ett sådant id för att fungera.

Men nu är lösningen hotad – av jätten Apples nya regler. Det rapporterar nyhetssajten breakit.se.

”Ren diktatur”

I samband med en stor omgörning av Apples appbutik har företaget ändrat villkoren för alla app-utvecklare. Numera tillåter Apple inte appar som är beroende av andra program för att fungera, enligt breakit.se.

Det slår direkt mot Bank-id, eftersom exempelvis bankkunder slussas vidare till den appen för att legitimera sig innan de kan genomföra sina bankärenden.

– Det är ren diktatur. Apple paketerar allt så bra att man glömmer bort att det är en kommersiell aktör som styr vad som kan komma ut. Det är ett par killar i Kalifornien som bestämmer över samhällskritiska funktioner, säger Didde Brockman, teknisk chef på sparappen Dreams till breakit.se.

Kan få stor påverkan

Bank-id drivs av företaget Finansiell id-Teknik, som ägs av sju banker. En av ägarna är storbanken Swedbank. Där är Claes Warrén presskontakt.

– Det är inte något problem för Bank-id i sig, men det kan bli problem för appar som använder sig av Bank-id. Försäkringskassans app är ju helt beroende av det, till exempel, säger han.

Många av Swedbanks kunder använder Bank-id för att logga in i bankens app.

– Det är det i särklass populäraste inloggningssättet. Det är också det vi rekommenderar, eftersom det är säkrast. Därför är den här situationen olycklig.
Han fortsätter:

– Jag är helt övertygad om att man sitter i intensiva diskussioner med Apple om att lösa detta. Jag har gott hopp om att det kommer att ordna sig.

Aftonbladet har sökt representanter för Apple.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: