Misstänkta mutor vid Ericssonaffär

Foto: Nyligen rapporterade Svenska Dagbladet att myndigheter i USA granskar Ericsson i en utredning som gäller misstänkt korruption i Kina.
NYHETER

Sju personer som är eller har varit anställda inom telekomjätten Ericsson har delgivits misstanke om korruption i Grekland.

Bolaget vägrar att svara på om några nuvarande chefer finns bland de misstänkta.

– Vi går inte in på detaljer kring de sju, säger Karin Hallstan på Ericssons pressavdelning.

Är det inte rimligt att aktieägarna får veta om det finns korruptionsmisstankar mot Ericssonchefer?

– Som sagt, vi kommenterar inte på individer och specifika fall.

Sålde radarutrustning

Misstankarna gäller en affär 1999 där Ericsson Microwave Systems levererade en luftburen radarlösning till Grekland. Ericsson sålde dotterbolaget 2006.

De misstänkta personerna har ännu inte förhörts och Ericsson har inte kontaktats av några myndigheter i ärendet, enligt telekomjätten.

"Eftersom en förundersökning pågår, där nuvarande och tidigare anställda delgivits misstanke, är det olämpligt för Ericsson att vidare kommentera ärendet i sak", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Pengar till bulvaner

2014 avslöjade Ekot i Sveriges Radio att Ericsson i samband med den grekiska affären betalade över 100 miljoner kronor till en bulvan i Monaco. Dessa pengar skulle, enligt en tidigare Ericssonanställd, användas för att muta grekiska politiker och militärer. Karin Hallstan bekräftar att den grekiska utredningen gäller denna affär.

– Det är samma affär som Ekot och andra medier har rapporterat om, säger hon.

Nyligen rapporterade Svenska Dagbladet att myndigheter i USA granskar Ericsson i en utredning som gäller misstänkt korruption i Kina. Bolaget har bekräftat att amerikanska myndigheter har ställt frågor till bolaget som gäller korruption.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Ericsson