Turkisk offensiv inledd i Syrien

1 av 5
NYHETER

Den turkiska offensiven mot den syriska staden Jarablus har börjat.

På onsdagsförmiddagen rullade stridsfordonen in.
Syftet: Att tillsammans med USA driva IS ut ur staden.

Enligt turkiska medier deltar både stridsflyg och pansar i offensiven och under måndagsförmiddagen rullade stridsfordonen in.

Turkiska tv-kanalen NTV rapporterar att så många som 20 stridsvagnar har korsat gränsen och att sammandrabbningar har skett.

Syftet är att "rensa bort terroristorganisationen IS från distriktet Jarabulus i provinsen Aleppo", heter det i en kommuniké från den turkiske premiärministern Binali Yildirim.

Kapplöpning med kurder

Jarablus, eller Jarabulus, är ett samhälle omedelbart söder om turkisk-syriska gränsen, någon mil väster om det mer kända Kobane. De senaste dagarna har det rapporterats om en veritabel kapplöpning mellan Turkiets militär och kurdiska styrkor om att försöka inta staden. Provinsen Gaziantep i Turkiet har träffats av flera granater som avfyrats från Jarablus.

Upptrappningen är delvis ett resultat av det blodiga terrordådet i staden Gaziantep den gångna helgen, då över 50 människor dödades av en självmordsbombare på ett kurdiskt bröllop.

Biden träffar Erdogan

Den USA-stödda kurdisk-dominerade styrkan SDF drev nyligen ut IS från Manbij, omkring tre mil söderut. Ankara har länge varnat för de kurdiska styrkornas territoriella framsteg i norra Syrien. I SDF ingår YPG-milisen, som i Turkiets ögon är en terroristgrupp. Men USA – Ankaras allierade i kampen mot IS – anser att de kurdiska grupperna har en viktig roll i kampen mot IS.

I dag är USA:s vicepresident Joe Biden på besök i Ankara för att diskutera insatsen med president Tayyip Erdogan. Stämningen mellan länderna kunde vara bättre. Turkiet har satt press på USA att lämna ut Fethullah Gülen, som landet anklagar för att ligga bakom den misslyckade militärkuppen i juli.

TT-AFP/Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM