Trump använder mord för röstfiske

Foto: Donald Trump.
NYHETER

Den amerikanska basketstjärnan Dwyane Wades kusin sköts ihjäl på öppen gata i South Side i Chicago i fredags. Donald Trump, Republikanernas presidentkandidat, drar sig inte för att försöka vinna röster på händelsen.

Trump twittrade: "Dwyane Wades kusin sköts och dödades promenerande med sin baby i Chicago. Precis vad jag har sagt. Afrikan-amerikaner kommer RÖSTA TRUMP!".

Nykea Aldridge, 32, var på kvällen ute på promenad med sin baby i vagnen i området Parkway Gardens i södra Chicago, rapporterar Chicago Tribune.

Enligt polisen i Chicago var hon inte målet för skjutningen, utan råkade komma i vägen för två män som sköt mot en tredje man. Aldridge träffades i huvudet och ena armen och avled av sina skador. Barnet undkom utan skador.

"Utan orsak"

Hennes kusin Dwyane Wade skrev om händelsen på Twitter:

"Min kusin dödades i dag i Chicago. Ännu en gärning av vettlöst väpnat våld. 4 barn miste sin mor UTAN ORSAK. Overkligt. #NogÄRNog."

Chicago är överrepresenterat i mordstatistiken. Fram till slutet av juli i år registrerades 381 mord, en ökning med 30 procent sedan samma period i fjol.

Wade själv arbetar aktivt för att bekämpa våldsspiralen. Dagen före mordet medverkade han via länk i ett stadshusmöte i Chicago som handlade just om väpnat våld.

Minoritetsröster

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton uppmanade i fredags väljarna att avvisa Trumps "fanatiska" kampanj för att nå Vita huset. I en tv-reklam kritiserar hon hans försök att locka svarta väljare, rapporterar Reuters. Clinton säger att hon når ut till alla som finner hans kandidatur problematisk.

Enligt Clintons kampanjstab ska tv-reklamen visas i delstaterna Florida, North Carolina, Ohio och Pennsylvania.

Trump försökte samma dag få fler röster bland spansktalande, när han mötte affärsmän med spanskspråkiga rötter på sitt hotell i Las Vegas. Just bland latinoväljare leder Clinton stort.

ARTIKELN HANDLAR OM