Skola & utbildning

Fuskföretaget: Vi är toppstudenter

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Företaget hjälper folk att fuska till sig toppresultat på högskoleprovet för 99 000 kronor.

I ett mejl till Aftonbladet förklarar de hur fusket går till.

– Vi är en grupp toppstudenter från KTH och HHS. Vi har erbjudit tjänsten i 5 år nu och hunnit hjälpa ett stort antal personer, skriver de.

Gruppen HP-hjälpen skickar ut en prislista för olika resultat på högskoleprovet. Det dyraste resultatet är 1,9 och kostar 99 000 kronor.
Gruppen HP-hjälpen skickar ut en prislista för olika resultat på högskoleprovet. Det dyraste resultatet är 1,9 och kostar 99 000 kronor.

Ett företag som kallar sig HP-hjälpen skickar ut reklam där de erbjuder hjälp med att fuska på högskoleprovet, kunde Aftonbladet berätta i går.

Med hjälp av en hörsnäcka får kunden tillräckligt många rätta svar för att nå önskat resultat. 1,9, som räcker för att komma in på de flesta utbildningar, kostar 99 000 kronor.

Aftonbladet har skickat frågor till mejladressen i reklambladet och fått kontakt med en representant för företaget.

”Filmar provet med dold kamera”

– Vi är en grupp toppstudenter från KTH och HHS. Vi har själva toppresterat på högskoleprovet innan. Vi har erbjudit tjänsten i 5 år nu och hunnit hjälpa ett stort antal personer.

De som anlitar företaget får svaren i en hörsnäcka som ”inte är större än ett riskorn”.

Hur får ni tag i provet på provdagen?

– En annan aktör på marknaden filmar provet direktsänt med dold kamera. Vi betalar 250 000 kr för att få ta del av bilderna under provdagen. Vi sitter 4 personer som enbart löser provfrågorna.

Hur ser ni på att den som fuskar tar en annans utbildningsplats och kanske inte har kapacitet att arbeta som exempelvis läkare eller psykolog?

– Att man måste prestera ett toppresultat på högskoleprovet för att ha kapaciteten för att bli läkare eller psykolog är inte sant. Det förekommer betydligt mer omfattande fusk vad gäller gymnasiebetyg. Fusket är särskilt utbrett bland friskolorna.

Ministern: ”Helt oacceptabelt”

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, reagerade starkt när hon läste om fuskföretaget och kontaktade Aftonbladet.

– Det här är ju någonting som uppmärksammats flera gånger de senaste åren. Det är självklart helt oacceptabelt att man fuskar till sig en plats. Det är oerhört upprörande, säger hon.

– Det är oetiskt. Det är ofta prestigeutbildningar som folk har kämpat hårt för att komma in på.

Nya regler i höst

Universitets- och högskolrådet, UHR, har kommit med en rad förslag till regeringen om hur man ska komma åt fuskarna. Bland annat vill man att provdeltagarna ska intyga på heder och samvete att de inte använt några tekniska hjälpmedel.

– Det är en av de saker vi tittar på. Vi kommer i närtid presentera förslag på hur fuskarna ska stoppas. Det måste få konsekvenser att fuska. Vi siktar på att ha nya regler på plats till höstens prov, säger Helene Hellmark Knutsson.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Högskoleprovet