Melanias spökskrivare – ett riktigt spöke?

NYHETER

Melania Trumps spökskrivare, Meredith McIver, tog i går på sig skulden för att ha plagierat Michelle Obamas tal.

Men nu kokar sociala medier: finns Meredith McIver verkligen på riktigt?

Hittills har ingen seriös nyhetskälla lyckats hitta medarbetaren, skriver The Independent.

Inför en miljonpublik intog Melania Trump, presidentkandidaten Donald Trumps fru, scenen under det Republikanska konventet den 18 juli. Inför landet, partiet och väljarna höll hon sitt första tal – vilket misstänks vara ett plagiat av Michelle Obamas tal 2008.

Skandalen var ett faktum och strax därefter tog medarbetaren Meredith McIver på sig skulden för att ha spökskrivit talet. Men nu rasar folk på sociala medier och menar att McIver inte finns på riktigt.

”Seriös fråga: har någon nyhetskälla sett eller intervjuat Meredith Mclver?”, skriver en kvinna på twitter.

”Nästan allt på Meredith Mclvers profil, även bilder, har lagts till för 15 timmar sedan”, skriver en annan kvinna.

Finns inte på sociala medier

Meredith McIver, som säger sig ha skrivit Melania Trumps tal, har varken något existerande twitterkonto eller någon profil på Linkedin. Hennes konto på Facebook startades för någon dag sedan och ännu har ingen trovärdig nyhetskanal lyckats spåra kvinnan, skriver The Independent.

Donald Trump har fejkat medarbetare förut. För drygt två månader sedan visade det sig att presidentkandidatens trevlige och skrytsamme presstalesman, John Miller, som intervjuades 1991 – var Trump själv.

Dessutom har han använt sig av aliaset John Barron, som vid ett flertal tillfällen lät sig intervjuas och ge alla möjliga personliga detaljer om affärsmannen. Till The Guardian har Trump erkänt.

– Under åren har jag använt fejknamn. Jag har använt namnet Barron, sade han till tidningen.

Skrivit böcker om Trump

Nu frågar sig många på sociala medier: ”varför har Meredith McIver precis fått ett twitterkonto och ett facebookkonto?”, skriver en man på Twitter. ”Finns hon på riktigt”, frågar sig en kvinna.

Enligt Meredith McIvers författarsida har hon tidigare varit medförfattare till böcker som ”Trump 101”, ”Trump Thinks Like A Billionare” och ”Trump Never Give Up”. Men de få recensioner hon fått, de kom in tidigast för två dagar sedan.

Det ska i New Yorks folkbokföring finnas en kvinna vid namn Meredith McIver som stämmer överens med den bilden som Trumpfamiljen gett, hon ska vara 65 år gammal, född i San José och bo i New York. Och i en artikel som publicerades i The Guardian 2007 har Meredith McIver nämnts som en av ”assistenterna som fungerar som spökskrivare”, men ännu har inte någon nyhetskälla varken sett eller intervjuat henne, rapporterar The Independent.

McIver: ”Glad att sanningen kommit fram”

Natten till fredag skriver ett konto i Meredith McIvers namn på Twitter om alla spekulationer och skriverier. Hon twittrar att hon har startat kontot, något hon gjorde för bara två dagar sedan, för att ”berätta sin sida av historien”, och tillägger sedan:

”Jag är glad att sanningen har kommit fram.”

McIver uppger även att hon under dagen som kommer ska intervjuas av den brittiske journalisten Pierce Morgan.

”Jag hoppas att det kommer att besvara alla era frågor”, twittrar hon.

Vad det mynnar ut i återstår att se.

ARTIKELN HANDLAR OM