Osama, 23, från Malmö utpekad av åklagare

BRYSSEL/STOCKHOLM. Osama Krayem, 23, från Malmö har nu formellt identifierats av åklagare – och kopplas direkt till det blodiga terrordådet i Bryssel.

Nu uppges polisen söka efter hans försvunna ryggsäck – som kan vara fylld med sprängämnen.

Samtidigt uppges att ytterligare två personer gripits misstänkta för att ha agerat medhjälpare åt 23-åringen från Sverige.

Osama Krayem, 23, från Malmö har nu formellt identifierats av åklagare – och kopplas direkt till det blodiga terrordådet i Bryssel.
Osama Krayem, 23, från Malmö har nu formellt identifierats av åklagare – och kopplas direkt till det blodiga terrordådet i Bryssel.

Osama Krayem från Malmö avslöjades i går som en av de gripna misstänkta för terrordådet i Bryssel av belgiska åklagare.

Hans tidigare vänner i Sverige beskriver en radikaliseringsprocess där mannen gick från ett liv med droger och alkohol till jihadist under loppet av ett år.

Formellt anklagad

I början av 2015 uppges Osama Krayem ha anslutit till IS i Syren och under hösten 2015 reste han med falskt pass till Europa via den grekiska ön Leros - en resa som enligt åklagare avslutades med terrordåden i Bryssel.

– Det kan vara så att han utnyttjat flyktingströmmen för att hålla sig dold från säkerhetstjänsternas radarskärmar. Det har ju skett vid ett antal tillfällen samtidigt som man ska komma ihåg att det är väldigt få individer totalt sett som gör detta, sa terrorforskaren Magnus Ranstorp till Aftonbladet i går.

På lördagseftermiddagen gick belgiska åklagarmyndigheten ut och meddelade att Osama Krayem nu formellt misstänks för ”mord genom terrorism”.

Myndigheterna slår i ett pressmeddelande fast att 23-åringen identifierats som den person som på övervakningsbilder ses tillsammans med den man, Khalid El Bakraoui, som utlöste en självmordsladdning på tunnelbanestationen Malbeek i Bryssel.

De två männen i tunnelbanan bar på likadana ryggsäckar men varför Osama Krayem inte utlöste någon sprängladdning är oklart.

Enligt belgiska De Standaards källor är polisen nu mycket angelägna om att hitta den väska Krayem bar på övervakningsbilderna.

Hittills ska den inte ha hittats i någon av de tillslag polisen har genomfört och enligt De Standaards källor så vägrar Osama Krayem i förhör att avslöja var den försvunna väskan finns.

Hade flera medhjälpare

I pressmeddelandet från de belgiska myndigheterna som kom under lördagen slår myndigheterna också fast att Osama Krayem var delaktig i att inhandla väskor på köpcentret City2 – väskor som terroristerna fyllde med sprängmedel som utlöstes på Zaventem-flygplatsen.

Myndigheterna uppger också att en 25-årig rwandisk medborgare samt en 26-årig man som greps tillsammans med Osama Krayem i går också formellt misstänks för delaktighet i ”mord genom terorrism”. Männen ska ha hjälpt både terroristen Mohamed Abrini – ”Mannen i hatten” som också misstänks för inblandning i Parisdåden – samt Osama Krayem med att utföra de dödliga dåden.

23-årige Krayem, som är svensk medborgare, uppges enligt tidningen Het Laatste Nieuws ha spårats upp av belgisk antiterrorpolis efter att Facebook-kommunikation upptäcktes mellan honom och en släkting.

”Rädd för stora väskor”

Samtidigt som polisens insatser för att hitta Osama Krayems misstänkta bombväska berättar en grupp Brysselbor som äter middag på en restaurang bara hundra meter från huset där polisens slog till tidigare under dagen att livet förändrats efter attackerna.

– Jag har blivit väldigt rädd. Om jag hör något oväntat ljud när jag är ute på stan blir jag skräckslagen och hoppar till. Det är sorgligt att det har blivit så, säger Marie.

Hon har slutat att åka tunnelbana och har ofrivilligt börjat titta misstänksamt på folk. Vännen Alain säger att han är mer vaksam nu.

– Vi är alla rädda för stora väskor. Det är omöjligt att veta veta vad som finns i den, säger Alain.

Marie säger ändå att poliserna gör att ett bra arbete i jakten på terroristerna.

– Polisen gör ett mycket bra arbete med att jaga terroristerna. Överhuvudtaget är det mycket mer poliser och militärer på gatorna nu.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN