Annas revansch på kvinnan som sa hon var för tjock som barn

NYHETER

”Ingen tioåring ska behöva tänka på sin vikt”

1 av 2 | Foto: Det tog tio år – sedan fick Anna sin revansch.

När Anna var tio år var hon på ett kalas.

Men när alla barn skulle hämta glass tog födelsedagsbarnets mamma henne åt sidan och gav henne sockerfri glass.

Sedan dess har Anna brottats med ätstörningar – men i söndags fick hon sin revansch när hon såg kvinnan vid mataffärens glassdisk.

Foto: ”En tioåring ska inte behöva tänka på sin vikt”.

När Anna Skarler, 20 år, var 10 år var hon på ett barnkalas. Det var som vilket kalas som helst och efter lite lek skulle barnen få glass. Alla barn ställde sig i kö med sina tallrikar men då kom födelsedagsbarnets mamma fram till Anna och sa att hon skulle följa med henne till köket där hon hade en ”speciell glass” till Anna.

– När jag kom till köket tog hon fram en burk med sockerfri glass och sa ”det här är speciellt till dig”. Jag sa då att ”jag kan äta vanlig glass” men då sa hon att det skulle vara mycket bättre för mig som ”är lite tung”. Då började jag gråta, berättar Anna.

Anna säger att hon blev jätteledsen och satt på en stol och grät resten av kalaset.

– Jag hade redan en begynnande ätstörning när det här hände och jag fick ofta höra från andra barn att ”Anna kan inte springa, hon har bred last”. Det kändes.

”Det här är speciellt till dig”

Det har nu gått tio år sedan händelsen. Anna har alla år brottats med ätstörningar, gått på BUP och varje gång självkänslan har varit låg har hon tänkt på mammans kommentar. Så i söndags är hon inne i sin lokala mataffär när hon får syn på en kvinna som står vid glassdisken. Anna kände igen henne direkt, det var klasskamratens mamma.

– När jag såg henne kom jag på en så bra idé. Så jag tog ett paket sockerfri glass, gick fram till henne, räckte över paketet och sa: ”Det här är speciellt till dig”. Hon bara tittade på mig och såg förfärad ut. Sedan gick jag hem.

”Gav mig själv en high five”

När Anna kom hem skrev hon ett inlägg på sin Facebooksida om händelsen som sedan delats i gruppen ”Dr. Status” där den fått nästan 3 000 gillamarkeringar, inlägget har också uppmärksammats av Nyheter24.

– Jag har fått en massa hyllningar för det jag gjort. Men sedan har många kommenterat och undrat hur tjock jag var, om jag hade diabetes, sagt att hon bara försökte rädda mig från barnfetma och så vidare. För det första hade jag varken barnfetma eller diabetes och dessutom ska inte en tioåring behöva tänka på sin vikt. Jag var lite större men det är helt normalt. Barn måste få vara barn och sättet hon hanterade detta på ledde bara till mer ångest, dålig självbild och självhat.

Hur känns det att ha fått konfrontera mamman efter alla dessa år?

– Det känns så otroligt skönt! Jag gav mig själv en high five på hemvägen. Det känns som att jag äntligen kan lägga detta bakom mig och förhoppningsvis inser hon hur dåligt hon hanterade hela situationen.