Myrornachef stal nästan 1 miljon

Foto: Jonas Bilberg
NYHETER

Butikschef på Myrorna stal närmare en miljon Butikschefen på Myrorna höll masken utåt och personalen litade på henne – men inombords var det kaos.

Till sist avslöjades stölderna ur dagskassorna på närmare en miljon kronor.

Nu åtalas den tidigare butikschefen.

– Jag var en bullmamma som skulle fixa och dona, har kvinnan sagt.

Enligt åtalet hade butikschefen som är i 40-årsåldern jobbat i nästan ett år på Myrorna när hon systematiskt började stjäla pengar från sin arbetsgivare.

Hon har uppgett i förhör att stölderna inleddes då hon inte mådde bra psykiskt.

Butikschefen upplevde att Myrorna var en orolig arbetsplats där anställda hade problem och hennes ansvarsområde var för stort.

– Det fanns inga rutiner från ledningens håll kring hur det skulle gå till när man räknade pengarna.

Samtidigt gick hennes mans företag allt sämre och kraven hopade sig.

– Jag var en bullmamma som skulle fixa och dona. Jag tog pengarna för att reda upp situationen i min mans företag, jag skulle släcka bränderna.

Hon har sagt att tanken var att hon skulle betala tillbaka pengarna. Hennes man ska inte ha frågat var pengarna kom ifrån då han inte visste att hon betalat in de obetalda räkningarna till företaget.

– Jag skrev upp beloppet jag tagit på en lapp. Jag tog dem stötvis med tre-sju månader mellan varje stöld.

Hon dolde stölderna genom att ha järnkoll på redovisningen av dagskassan som hon skötte själv trots att det stred mot rutinerna, att man alltid ska vara två.

Efter en tid kunde hon inte längre hålla koll på hur stora summor hon tagit.

– Det är hela dagskassor som saknas, har en chef i ledningsgruppen uppgett.

Bankpåsarna har inte förslutits efter att de räknats och därför har man kunnat ta ut och sätta in pengar som man vill.

Totalt har det saknats 810 405 kronor i redovisningen, då butikschefen slutade hittade man cirka 10 000 kronor i mynt i hennes personalrum.

Den 45-åriga kvinnan åtalas för grov förskingring i Södertörns tingsrätt mellan den 1 januari 2014 till den 28 augusti 2015 i en butik i Stockholmsområdet, Myrorna, som drivs av Frälsningsarmén.

Butikschefen har efter att hon stulit ur butikens räknade dagskassor löpande försökt att ersätta pengarna från senare dagskassor och skjutit kassabristen framåt.

Då kvinnan konfronterades om stölderna valde hon att säga upp sig, hon har erkänt brott.

Frälsningsarmén yrkar på 800 000 kronor i skadestånd.

– Det var en chock för alla då det upptäcktes, har en anställd sagt. Myrorna är själva del i det som hänt. Personalen får inte veta var pengarna går, eftersom det är en ideell organisation bör man få veta det. Mycket uppfattas som hemligt.