Shawn, 40, höll kvinna kidnappad – erkänner fem mord

1 av 5

avNiklas Eriksson

NYHETER

Viskande lyckades kvinnan larma polisen medan hennes kidnappare låg bredvid och sov.

I stället för att bli det sjätte offret för Shawn Grate, 40, kan kvinnan ha avslöjat en seriemördare – som nu erkänner allt.

– Jag känner att jag förtjänar dödsstraff, säger han.

För en månad sedan ringde en viskande kvinna till det amerikanska larmnumret 911. Hon berättade att hon var kidnappad och att mannen som höll henne fången låg och sov bredvid.

– Finns det något sätt du kan ta dig ut ur huset på? frågade larmoperatören.

– Jag vet inte, utan att väcka honom, och jag är rädd, viskade kvinnan.

– Jag är rädd att han ska höra mig och fånga mig och han är stark.

20 minuter efter att hon slagit larm hörs det på bandinspelningen av nödsamtalet hur polisen stormar in i bostaden i Ashland, Ohio, där kvinnan hölls fången.

De dramatiska händelserna avslöjade också vad som nu tros vara en seriemördare – med fem kvinnors liv på sitt samvete.

Hittade flera kroppar

Shawn Grate heter mannen som greps i förra månaden. Redan samma dag som kvinnan slog larm och polisen stormade in hittades två kvinnokroppar i anslutning till Grates hus. Nu har 40-åringen erkänt totalt fem mord.

Han har ännu bara delgivits misstanke för två mord, utöver kidnappningen. Det är morden på de två kvinnor som hittades i anslutning till platsen han greps på – Stacey Stanley, 43, och Elizabeth Griffith, 29.

Senare samma dag som han greps ska Shawn Grate dock ha lett utredarna till platsen där han gömt kroppen efter ett tredje offer, 29-åriga Candice Cunningham.

Det fjärde offret tros vara Rebekah Leicy, 31, som hittades död i mars 2015.

Shawn Grate säger i en intervju med Cleveland 19 att han strypt de fyra kvinnorna till döds och berättar hur det gick till när han mördade 29-åriga Elizabeth Griffith:

– Allt jag ville var att visa för henne att hon ville leva. Jag sa till henne att ge mig en kram, att vi delar det här. Jag ströp henne för att få henne att säga att hon ville leva, men hon gjorde det bara inte, säger han i intervjun.

”Ströp alla utom Dana”

Det femte offret uppges vara en oidentifierad kvinna och ska vara Shawn Grates första offer. 40-åringen säger att han tog hennes liv 2005 efter att hon sålt tidningar till hans mamma men aldrig levererat dem. Enligt honom hette hon troligen Dana.

– Jag ströp alla utom Dana. Jag kvävde henne i panik och sedan stack jag en kniv i hennes hals, säger han till Cleveland 19.

En kropp som tros vara ”Dana” har hittats men är inte identifierad.

Shawn Grate säger att han inte tänkt döda den kvinna som han höll inspärrad när han greps. Henne ville han gifta sig med.

Vill inte dödas av staten

Den misstänkte seriemördaren uppger också att han är besviken på sin försvarsadvokat som uppgett att 40-åringen nekar till brott.

– Mina advokater säger hela tiden till mig att jag inte ska prata med någon. Jag behöver dem inte. Jag är skyldig, säger Shawn Grate till Cleveland 19.

Han anser att han förtjänar dödsstraff, men att det skrämmer honom.

– Jag skulle vilja dö en vanlig död, inte dödas av staten, säger han.

I intervjun får han också frågan om han känner ånger.

– 50-50, svarar Shawn Grate.