Löfvens toppchefer - på plats i Rom

avMattias Sandberg, Staffan Dickson

NYHETER

”Italien har en ökad betydelse för Sverige”

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Statssekreterarna på middag i Rom.

ROM/STOCKHOLM. Här samlas Stefan Löfvens toppchefer – för tre dagar i Rom.

På programmet står bland annat möten med FN:s flyktingorgan och Italiens arbetsmarknadsminister.

Trots att 32 av 34 statssekreterare är bortresta samtidigt upprätthålls regeringskansliets krisberedskap, uppger presskommunikatör Bodil Sundén.

De 32 statssekreterarna, politiskt anställda chefstjänstemän i regeringskansliet, lämnade Sverige i två olika grupper på söndagsmorgonen. Den ena gruppen flög via Frankfurt och den andra via Wien.

På deltagarlistan finns bland andra Emma Lennartsson och Hans Dahlgren, statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven.

Middag på residenset

Efter ankomsten till Rom väntade en guidad tur i Forum Romanum innan sällskapet checkade in på Hotel Romanico. På kvällen åt sällskapet middag på det svenska residenset.
Statsrådsberedningens presstjänst bekräftar för Aftonbladet att statssekreterarna befinner sig i Rom. Frågor som ska diskuteras under besöket är bland annat arbetsmarknad, migration och EU efter brexit.

”Statssekreterarna i regeringskansliet är på en gemensam resa till Rom, dels för överläggningar och dels för kompetensutveckling. Italien har en ökad betydelse för Sverige som strategisk partner i EU efter brexit. Den här typen av resa har även förekommit tidigare år”, skriver Bodil Sundén, presskommunikatör på regeringskansliet, i ett mejl till Aftonbladet.

På programmet står möten med representanter från den italienska regeringen, bland andra reformministern och arbetsmarknadsministern, samt möten med organisationer som UNHCR (FN:s flyktingorgan) och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation).

Måndagen avslutade statssekreterarna på en restaurang i centrala Rom, där de åt en trerättersmiddag. På tisdagseftermiddagen flög de hem mot Sverige igen.

Ingen uppgift om kostnaderna

Bodil Sundén uppger att det finns en krisberedskap i regeringskansliet och att denna upprätthålls även när 32 av 34 statssekreterare är bortresta samtidigt.

Hur mycket resan kostar var på tisdagen fortfarande oklart.

”Vi har ännu ingen närmare uppgift om vad de totala kostnaderna blir slutligt, men fakturorna kan begäras ut i efterhand”, skriver Bodil Sundén i sitt mejl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rom