Polisen vädjar om hjälp att hitta försvunna Sven, 61

avEbba Thornéus, Gustaf Tronarp

Sven Persson.

Vid lunchtid i fredags försvann 61-årige Sven Persson i Nässjö. Han lider av Parkinsons sjukdom, har diabetes och är i stort behov av medicin. Sven söktes av både polis, militär och Missing People under hela helgen men de aktiva sökinsatserna avbröts under måndagen.

Sven Persson sågs senast vid 13-tiden på Storgatan i Nässjö i fredags. I nuläget vet polisen inte hur han försvann men uppger att han har en sjukdomsbild och är därför i behov av sin medicin.

Ett flertal resurser från polisen, kommunen, Missing People och försvarsmakten är inkopplade.

Bar en lila t-shirt när han försvann

Sven Persson är runt 175-180 centimeter lång, väger drygt 100 kilo, har grått hår och ska ha burit en lila kortärmad tröja vid försvinnandet. Han lider av Parkinsons sjukdom och har diabetes. Inget brott misstänks i samband med händelsen. Terrängen i område där man söker Sven uppges vara besvärlig och präglas av snårskog.

På söndagsmorgonen hade mannen ännu inte återfunnits. Sökandet fortsätter med oförminskad styrka.

– Vi har några iakttagelser som vi fått in. Arbetet utgår just nu från ledstångsprincipen då vi letar på stigar och stråk. Vi har även båtar som letar i vattendragen och har haft helikopter uppe under lördagen, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

Två personer försvunna i landet

Under söndagen begärde Jönköpingspolisen att få hjälp med helikopter i sökandet, men fick nej från den nationella ledningscentralen. Orsaken var två andra försvunna personer i landet, en i Värmland och en i Blekinge. Behovet av helikopter bedömdes vara större där enligt TT. Sökinsatsen av Sven kommer dock inte att påverkas av detta enligt Jönköpingspolisen.

– Vi har hundpatruller ute och Missing People är också igång. Dessutom har vi hjälp av motorcyklister från försvaret, säger Mikael Ehne.

Den försvunna 80åriga kvinnan i Blekinge återfanns senare under söndagen.

Uppmanar att kolla uthus och skjul

Polisen uppmanar boende i Nässjö att vara extra uppmärksamma och kontakta polisen med iakttagelser som kan ha samband med den försvunne mannen.

Mikael Ehne uppmanar även Nässjö-bor som har ett uthus, skjul och källarutrymme att kontrollera det.

– Då vi redan har varit uppe med helikopter och gjort en omfattande sökinsats kan det vara så att han har gått in i en källare eller uthus. Teoretiskt sett finns det fortfarande en stor chans att han är vid liv.

Sökinsatsen avslutad

Vid 9.30-tiden på måndagen var mannen fortfarande försvunnen. Senare under dagen avslutades de aktiva sökinsatserna enligt Jönköpingspolisen.

– Men får vi in tips kommer vi givetvis att jobba med det igen, säger Anneli Johnsson Hammo vid Jönköpingspolisen.

ARTIKELN HANDLAR OM