Dokument uppges visa samarbete mellan IS och syriska regimen

1 av 7
NYHETER

IS och den syriska regimen kan ha samarbetat under flera år.

Dokument som Sky News tagit del av tyder på att terrororganisationen övergav den antika staden Palmyra som en del av ett avtal mellan parterna.

Sky News har tidigare kommit över register som innehåller 22 000 IS-terroristers namn, telefonnummer och familjekontakter.

Nu har den brittiska tv-kanalen tagit del av dokument som tyder på ett mångårigt samarbete mellan IS och den syriska regimen.

De nya dokumenten är kopior av handskrivna order skickade från IS högkvarter. I ett av dem beordrar man att en chaufför på ett säkert sätt ska få passera genom IS-checkpoints ”tills han når den syriska regimens gräns för att byta olja mot gödsel”.

Före detta IS-terrorister, som Sky News kommit i kontakt med genom en grupp som jobbar med att smuggla IS-avhoppare i säkerhet,hävdar att brevet är bevis på ett handelsavtal mellan de två sidorna som funnits i flera år.

”Kom överens om evakuering”

Ett annat brev innehåller instruktioner till en befälhavare att ”överföra all utrustning och vapen till den överenskomna evakueringspunkten”. Brevet fortsätter: ”Vi har fått underrättelser om att al-Qasr och dess omgivningar kommer att bombas den 24 november november 2013”.

Avhopparna uppger för Sky News att brevet är en överenskommelse om att dra tillbaka IS-trupper från ett område innan det attackeras av syriska regeringsstyrkor.

”Dra tillbaka tungt artilleri”

Det tredje brevet skrevs kort innan syriska regeringsstyrkor återintog den tidigare IS-kontrollerade antika staden Palmyra tidigare i år.

”Dra tillbaka allt tungt artilleri och luftvärnskulsprutor från Palmyra till Raqqa-provinsen”, står det i dokumentet.

När Sky News frågar en avhopparna om IS lämnar områden de tidigare kontrollerat efter direkta överenskommelser med syriska regeringsstyrkor och till och med ryskt flygvapen svarar han kort:

– Självklart.

IS-avhoppare uppger för Sky News att Palmyra gavs tillbaka till den syriska regimen som en del av samarbetsavtal som ingåtts under flera år.

Enligt Sky News är de nya dokumentens autenticitet omöjlig att verifiera. Tidigare läckor från gruppen har dock visat sig riktiga, rapporterar tv-kanalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Palmyra

IS/Daesh

Syrien