Nyheter

Polis lämnade livlös man – frias från tjänstefel

Av: 

Christoffer Nilsson

Susanna Hållbus

NYHETER

– Han spelar livlös, det är ingen fara med honom, rapporterade polisen som lämnade en man vid Skogskyrkogården i mars förra året.

Men Yildirim Aydogdu, 55, dog kort senare i en hjärtinfarkt.

I dag friades polisen från misstankar om tjänstefel.

Polisen som lämnade en man på Skogskyrkogården frias från misstankarna om tjänstefel, meddelar Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

Det var den 9 mars förra året som polispatrullen greps Yildirim Aydogdu för narkotikahandel. När patrullen körde honom från Stockholm city till Söderort var han enligt pressmeddelandet ”mycket utåtagerande”. Men i samband med avlämningen vid Skogskyrkogården föll Yildirim Aydogdu ihop.

Polis: ”Han spelar livlös”

När den friade polisen lämnade platsen såg han att Yildirim Aydogdu låg livlös på marken.

– Han spelar livlös, det är ingen fara med honom, rapporterade patrullen till polisens ledningscentral.

Några timmar senare dödförklarades Aydogdu på sjukhus efter att en privatperson hittat hans livlösa kropp och slagit larm.

Frias från tjänstefel

Polispatrullens förman tog beslutet om att lämna Yildirim Aydogdu. För det åtalades han, misstänkt för tjänstefel. I dag kom så domen: han frikänns.

Södertörns tingsrätt menar att det inte fanns någon anledning för den åtalade att tro att mannen som patrullen lämnade hade något hälsoproblem som föranledde särskild uppmärksamhet. Man anser heller inte att polismannen haft anledning att kontrollera Yildrims hälsotillstånd trots att han låg ned på marken när patrullen lämnade platsen, vilket polismannen även rapporterade in via radion.

”Den åtalade polismannens ordval i samband med att han rapporterat in situationen över radion har inte förändrat denna bedömning”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Yildirim Aydogdus familj tog emot den friande domen med bestörtning.

– Det här är inte rättvisa. I Sverige anklagar man turkisk polis för att döda människor men det är lika illa här. När det handlar om staten är det kört, då finns ingen rättvisa, säger en anhörig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

LÄS VIDARE

Polisen: ”Han spelar livlös, är ingen fara”