Här är det enda som kan stoppa Trump nu

1 av 2
NYHETER

I natt gav rivalen Ted Cruz upp – och nu talar allt för att Donald Trump blir Republikanernas presidentkandidat.

Men miljardären kan fortfarande utmanas på konventet.

– Det här är chockerande. Ingen vet vad som kommer att hända nu, säger statsvetaren Elizabeth Walentin.

Slaget om att bli Republikanernas presidentkandidat är av allt att döma över.

Fastighetsmiljardären Donald Trump vann nattens primärval i Indiana. Kort efter att resultatet var klart meddelade Ted Cruz, som varit Trumps värsta rival, att han ger upp kampen om Vita huset.  

– Jag är ledsen att säga det, men vägen ser ut att vara stängd. Vi gjorde allt vi kunde, sa Ted Cruz i ett tal.

”Vi kommer att vinna”

Efter valet i Indiana behöver Trump ytterligare 223 delegater för att nå de 1 237 som krävs för att ta hem nomineringen.

Ohio-guvernören John Kasich är nu den ende som utmanar fastighetsmogulen. Med 154 delegater ligger han dock långt efter.

Och Donald Trump ser sig redan som USA:s nästa president.

– Vi kommer att vinna i november, sa Trump i natt, enligt Politico.

Har vunnit stort

Men det republikanska racet är inte helt över. Tio delstater har ännu inte hållit primärval. Bland dem finns folkrika Kalifornien.

Enligt de flesta experter tyder dock det mesta på att Trumps framgångsvåg kommer att fortsätta.

– Trump har vunnit i så många delstater och fått så stort stöd att det verkar osannolikt att det skulle vända plötsligt, säger Elizabeth Walentin, statsvetare och expert på amerikanska valkampenjer.

– Även på ställen där man trodde att Kasich skulle ha en bra chans, som Maryland och andra delstater på östkusten, har Trump vunnit.

Kan utmanas på konventet

Hoppet för de republikaner som inte vill ha Trump som kandidat står i stället till partikonventet i juli. Det är då det slutgiltiga valet genomförs, och där skulle John Kasich åtminstone i teorin kunna utmana Trump.

– Att det blir bråk på konventsgolvet är egentligen Kasichs enda chans. Men han måste ha röster i ryggen för att bli en trovärdig motståndare även där. Med så litet stöd som han har nu blir han en svag utmanare, säger Elizabeth Walentin.

John Kasich och hans team hoppas nu på att republikanska Trump-motståndare kommer att enas bakom honom.

– Kasich avstod i Indiana eftersom han hade en deal med Cruz, så vi vet egentligen inte om stödet för honom har förändrats. I teorin borde han ha en bra chans i Kalifornien, som är en viktig delstat.

En viktig fråga för slutspurten är hur Ted Cruz agerar efter avhoppet.

– Han har inte velat svara på frågan om han ska stödja Trump eller Kasich, så det blir väldigt spännande att följa utvecklingen.

– Det här var ett scenario som ingen hade räknat med. Ingen vet egentligen vad som kommer att hända nu, säger Elizabeth Walentin.

ARTIKELN HANDLAR OM