Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Fred i Syrien kan vara längre bort än någonsin

Publicerad 2016-09-05

Ett inbördeskrig brukar sluta på ett av fyra sätt – men inget av dem verkar vara nära förestående i Syrien.

Kanske är till och med freden längre bort än på länge.

470 000 människor har dött i Syrien till följd av kriget och miljontals är på flykt. Alla sidor i konflikten har gjort sig skyldiga till massakrer, tortyr och kemvapenattacker.

Hur ska det kunna bli fred?

Inget avtal

Det har Obama och Putin diskuterat på G20-mötet i Kina, som inleddes på söndagen. Men på måndagsmorgonen kom beskedet att inget avtal kunnat träffas. Frågan är hur man går vidare.

Så brukar krig sluta

Historien lär oss att inbördeskrig brukar sluta på ett av fyra sätt:

1. Den ena sidan vinner. Det vanligaste scenariot, där en sida med militärt våld kämpar ner den andra.

2. Det blir en överenskommelse. Detta sker oftast efter att båda sidor är utmattade och ingen sida ser en realistisk chans att vinna. Ofta tar detta tio år. I Libanon tog det 15 år. Det syriska inbördeskriget är inne på sitt sjätte.

3. Landet splittras. Som i Sydsudan.

4. Det blir en politisk lösning. Alla inblandade, inklusive stormakterna, får acceptera att förlora inflytande och kompromissar fram en lösning.

Aftonbladet
Utrikes

Någon av de två första punkterna hade kunnat bli aktuella om det enbart funnits två sidor i konflikten, oppositionen mot Assad-regimen. Så var fallet inledningsvis, men inte längre. Idag är Syriens slagfält kanske mer komplext än någonsin.

Del av proxykrig

Det är inte bara ett hundratal miliser på marken i landet, kriget har också blivit en del av proxykriget (krig genom ombud) mellan Iran och Saudiarabien, maktkampen mellan USA och Ryssland och det högst konkreta kriget mellan Turkiet och kurderna. Och sen har vi IS.

Mycket förenklat ser allianserna nu ut så här (för en mer komplex bild, se slutet av artikeln):

Stormakterna förlänger kriget

Forskning visar att när utländska intressen är inblandade i ett inbördeskrig – vilket i högsta grad alltså gäller Syrien – förlängs kriget. Detta eftersom de stridandes vapenlager och kassakistor aldrig tar slut och ingen kan besegra sina motståndare.

Att så många parter är inblandade är också ett stort hinder för fred. FN har enligt en studie som granskat varje inbördeskrig sedan 1945 lyckats stoppa två tredjedelar av alla krig med två tydliga sidor. Om det finns flera sidor är resultatet betydligt sämre: endast en fjärdedel.

Colombia ger hopp

Det finns dock lärdomar att dra. Nyligen skrevs ett fredsavtal i Colombia, som plågats av inbördeskrig i 52 år. Även där slogs många mindre sidor med varandra, och en av nycklarna var principen "slut fred med dem du kan, när du kan". Om varje enskild grupper börjar sluta fred med varandra, en i taget, minskas slagfältets komplexitet och den "stora freden" kommer närmare.

Splittring?

Men eftersom Syrienkriget snarare får fler parter hela tiden (den senaste är Turkiets inblandning) lägger en del bedömare mest hopp till punkt tre: att Syrien splittras och nya stater bildas efter etnicitet eller religiös grupp. Men här finns många frågetecken, inte minst att Turkiet aldrig skulle acceptera en kurdisk stat i (dåvarande) Syrien.

Politisk lösning?

Det fjärde alternativet, en politisk lösning, kräver att alla utomstående parter accepterar att de kommer att förlora inflytande i landet. Just nu verkar det dock inte heller vara nära förestående. Enligt Martin Chulov på The Guardian blir det allt mer uppenbart att det inte längre pågår ett inbördeskrig i Syrien, utan flera krig parallellt. Turkiet mot kurderna, USA mot IS, Ryssland som gör allt för att Assad ska stanna. De olika milisgrupperna som slåss för att ge sig själva makt. Alla parter har helt olika – och ofta inkompatibla – mål.

"Stora meningsskiljaktigheter"

Inte heller Obama verkar tro på en lösning, i alla fall inte under G20.

– Vi har stora meningsskiljaktigheter med ryssarna om både vilka parter (i det syriska inbördeskriget) som vi stödjer och om den process som krävs för att nå fred i Syrien, sade Obama vid en presskonferens på söndagen, enligt TT.

Kriget fortsätter

Samma dag kom rapporter om att regeringsstyrkor återupptar sin belägring av den omstridda staden Aleppo. Och på andra håll i landet bombade turkiska plan både IS och kurdiska styrkor. Samtidigt detonerade minst fyra bomber i olika syriska städer.

Följ ämnen i artikeln