Svensk affärsman fängslad i Vitryssland

1 av 2
NYHETER

En svensk affärsman i 30-årsåldern sitter fängslad i Vitryssland – sedan fyra månader tillbaka.

– Ambassaden följer ärendet och står i kontakt med myndigheterna där, säger presskommunikatör Karin Nylund på UD.

Enligt mannens bror vägrar Vitryssland att lämna ut honom.

Mannen är hemmahörande i Svealand, men verksam i Vitryssland.

Den 27 april greps han av myndigheterna där och har sedan dess suttit fängslad. Utrikesdepartementet, UD, säger att den svenska ambassaden i Minsk har besökt mannen tre gånger, senast för fyra dagar sedan.

– Han företräds av ett juridiskt ombud. Ambassaden följer ärendet och står i kontakt med myndigheterna i Vitryssland, säger Karin Nylund vid UD:s presstjänst.

Exakt vad anklagelserna gäller har hon ingen uppgift om.

”Har med affärer att göra”

Mannen är affärsman och driver ett företag som är registrerat i Sverige. Hans bror säger till Aftonbladet att gripandet har att göra med affärer som han haft med den vitryska staten.

– De tog honom ute i Minsk, beslagtog hans mobiler och Ipad och åkte direkt med honom till ett hemligt fängelse, säger han.

Han säger också att den svenska ambassadören i Vitryssland, Martin Åberg, personligen har varit inkopplad i fallet. Och att ambassaden är väl bekant med hans bror genom hans arbete.

– Men de har bara fått svaret att Vitryssland inte tänker lämna ut någon. Att det är upp till presidenten, säger affärsmannens bror.

Den hårdföre presidenten Aleksander Lukasjenko gör sin femte mandatperiod som president i det slutna landet.

UD bedömer inte fallet

Under de fyra månader som svensken suttit fängslad har fallet inte uppmärksammats. UD säger att de ”aldrig informerar i konsulärfall”.

De kommenterar inte heller om de gjort någon bedömning av de vitryska anklagelserna mot mannen.

– Vi går aldrig in i en rättsprocess. Vi har ingen uppgift om hur processen har framskridit mer än att han har ett juridiskt ombud, säger Karin Nylund vid presstjänsten.