Nytt fall av sexuella trakasserier hos Arbetsförmedlingen

avNiklas Svahn

Publicerad:
Foto: TT
Inom loppet av ett år har en rad händelser skett på Arbetsförmedlingens huvudkontor, bland annat sexuella trakasserier.

En plansch på medarbetare som fått Hitlermustasch. Frukt som tuggas på och sedan läggs tillbaka i fruktskålen. En använd kondom på en kvinnlig kollegas skrivbord.

Och nu senast ännu en öppnad kondom, i matsalen. Allt detta på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

– Chefen är väldigt angelägen om att det här inte ska komma ut, säger en källa på huvudkontoret.

Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm lider av arbetsmiljöproblem. Inom loppet av ett år har en rad händelser skett på huvudkontoret, bland annat sexuella trakasserier, vilket gjort att personal mått dåligt och till och med slutat.

För ett år sedan inträffade en grov incident där en använd kondom lämnats på en kvinnlig anställds skrivbord. Händelsen inträffade under lunchen och när kvinnan kom tillbaka till sin arbetsplats på våning fyra hittade hon kondomen.

– Det slutade med att hon inte ville komma tillbaka till arbetsplatsen. Hon mådde väldigt dåligt, säger en källa på huvudkontoret.

Händelsen utreddes och Arbetsförmedlingen trodde sig ha kommit till rätta med vad som beskrevs som en ”allvarlig incident”. Ingen visste vem som gjort det.

Låg öppet på en dyna

Men problemen har inte slutat. På samma avdelning hittades i förra veckan ytterligare en kondom, den här gången i den gemensamma matsalen.

– Det jag har fått beskrivet är att den var uttagen i sin förpackning och placerad på en dyna, säger Jeanette Azinovic, enhetschef på den drabbade avdelningen.

Endast personal har tillgång till matsalen och besökare hämtas alltid av anställda vilket gör att man misstänker att en medarbetare placerat kondomen där.

”Det var en Hitlermustasch”

Och fler händelser läggs nu till listan. En ny plansch, som medarbetarna finansierat, med bland annat enhetschefen på, blev vandaliserad av klotter.

– Det var en Hitlermustasch, en sådan kort liten mustasch, säger Jeanette Anistovich som säger att många hade upplevt bilden som fin före klottret.

Enligt källan på huvudkontoret har även frukt hittats i fruktskålen där någon tagit en tugga och sedan lagt tillbaka frukten.

– Chefen är ju väldigt angelägen om att det inte skulle komma ut. Det är allt från personalmobbning till att medarbetare suttit helt sysslolösa. Hade det varit den första isolerade incidenten på den här avdelningen hade jag inte reagerat. Nu har det skett en hel del incidenter sedan 1 april. Någonstans pekar det på en dålig arbetsmiljö, säger källan.

Hen menar att med ”lite värdegrundssamtal” på en timme så har händelserna fått passera.

”Arbetsmiljön är ganska god”

Jeanette Azinovic säger man hade precis sådana samtal efter den senaste kondomen.

 – Vi ser ju mycket allvarligt på den här händelsen. Det vi har gjort nu är att kalla ihop att prata med de fackliga parterna. Vi har haft samtal med skyddsombud och kommit överens om hur vi ska agera. Det gjorde vi också i samband med mustaschhändelsen.

Hur är arbetsmiljön på förmedlingsavdelningen?

– Jag skulle vilja påstå att arbetsmiljön generellt är ganska god, vi har mycket att göra och det är många som har stor arbetsbelastning. Men trots det har vi en väldigt god arbetsmiljö och arbetsklimat.

Händelsen utreds nu av personalavdelningen och Azinovic har även skrivit en incidentrapport. Men hon har fortfarande ingen aning om vem som gjort detta.

– Uppenbarligen har den som placerat kondomen på allmän plats något som den vill säga. Jag skulle jättegärna komma i kontakt med personen, säger Jeanette Azinovic.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM