EU möter Turkiet om flyktingkrisen

Foto: Statsminister Stefan Löfven (S).
NYHETER

Ödesstämning och tunga ord dominerar inför dagens EU-toppmöte med Turkiet om flyktingkrisen.

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för hela EU-samarbetets framtid.

– Vi står inför en humanitär katastrof, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd i fredags, med tanke på situationen framför allt i Grekland.

Där sitter nu tusentals flyktingar fast, utan större möjligheter att ta sig vidare genom Makedonien och andra länder på Balkan upp mot övriga EU. Inte minst i Idomeni vid makedonska gränsen är en ren tältstad på väg att växa upp, med lera och stängsel runtomkring.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras lovar fortsatt grekisk humanism – men kräver att resten av EU börjar göra sitt.

– Vi kommer att fortsätta rädda liv . . . och försvara EU:s mänskliga ansikte. Med gränser som stängs för flyktingar och fortsatt flöde till öarna så är det uppenbart att det är bråttom med omfördelningen till andra länder och att den omedelbart måste komma igång i stora siffror, sade Tsipras på ett partimöte i lördags, enligt Reuters.

Lunch med Turkiet

Läget i omfördelningen – och EU:s andra försök till insatser på flyktingsidan – är ett av dagens huvudämnen. Det andra är samarbetet med Turkiet, vars premiärminister Ahmet Davotoglu håller lunchmöte med EU:s stats- och regeringschefer från klockan 12.30.

EU har redan tidigare enats om mångmiljardstöd till Turkiet för att förbättra förhållandena i landets flyktingmottagning. I fredags blev det klart att de första pengarna som verkligen betalas ut ska gå till undervisning för syriska barn och humanitärt bistånd via FN:s livsmedelsprogram WFP.

EU:s förhoppning är att stödet ska bidra till att fler flyktingar stannar i Turkiet, i stället för att ge sig av över havet till Grekland.

– De människor som med all sannolikhet inte har flyktingskäl måste återvända. Samarbetet bygger på att fler flyktingar ska få ett drägligt liv i Turkiet, så att man inte ska behöva företa den här mycket farliga resan, sade Löfven i EU-nämnden i fredags.

Kräver mer

Han och flera av hans kollegor vill se mer gjort från myndigheterna i Ankara.

– Turkiet måste göra mer. . . Vi ser dessvärre ett ökat antal flyktingar från Turkiet till Grekland i början av året, jämfört med i fjol, sade Löfven i fredags.

Flyktingkrisen har skapat en växande irritation mellan flera EU-länder och fått ledare och funktionärer att använda rena ödesord.

– Klarar vi inte att hantera detta riskerar vi faktiskt hela EU-samarbetet, sade statsministern i EU-nämnden.

Bryssel, TT:s korrespondent

ARTIKELN HANDLAR OM