Flynn uppges ha brutit kontakten med Trump – kan ha inlett samarbete med ryssutredningen

avStaffan Dickson

Michael Flynns advokater har brutit kontakten med Donald Trumps advokater om den pågående ryssutredningen, uppger flera personer med insyn i fallet för New York Times.

Trumps advokater har enligt tidningen dragit slutsatsen att Flynn nu påbörjat en diskussion om att samarbeta med Robert Mueller som leder utredningen.

1 av 3 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
Donald Trump

Robert Mueller rapporterades tidigare i november ha samlat in tillräckligt med bevis för att inom ramen för den pågående så kallade ryssutredningen åtala Michael Flynn, Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare som sparkades efter bara 24 dagar på posten.

Muellers medarbetare utreder huruvida någon i kretsen kring Trump varit inblandad i ryska försök att påverka Hillary Clintons valkampanj negativt. Bland de möjliga åtalspunkterna mot Flynn nämns penningtvätt och lögner för federala poliser.

Michael Flynns advokater har de senaste månaderna delat information om ryssutredningen med Donald Trumps juridiska medarbetare, skriver New York Times. Men någon gång under de senaste dagarna har Flynns advokater avbrutit kontakterna, uppger fyra personer som är inblandade i fallet för tidningen.

Inblick i kampanjen

Den avbrutna kontakten mellan Flynns och Trumps advokater är inget bevis för att Michael Flynn samarbetar med Robert Mueller, men enligt New York Times har Trumps advokater dragit slutsatsen att Flynn åtminstone påbörjat en diskussion om en uppgörelse med Muellers åklagare.

Om Mueller lyckas övertyga Michael Flynn att samarbeta med utredningen skulle åklagarna få en unik inblick i hur Donald Trump och hans stab agerade under valkampanjen och i början av Trumps presidentämbete.

Manafort åtalad

I oktober överlämnade sig Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort till rättsväsendet och åtalades då på tolv punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA.

Enligt åtalet ska brotten ha ägt rum mellan 2006 och 2017. Även Manaforts samarbetspartner Rick Gates åtalades.

I samma veva blev det känt att Trumps före detta utrikespolitiske rådgivare George Papadopoulos erkänt att han ljugit för FBI-tjänstemän om kontakter med en person som anses stå Moskva nära.