Elnätet ligger nere: ”Jag vet inte om min familj lever”

avCornelia Mikaelsson

NYHETER

Minst 324 personer uppges ha omkommit till följd av ett kraftigt monsunregn i Indien.

Ratheesh Mani har inte hört något från sin familj – som bor i det värst drabbade området – sedan i går.

– Det är klart att jag är orolig och känner frustration. Det finns ingenting som jag kan göra förutom att vänta, säger han.

Ratheesh Mani lämnade Indien och flyttade till Sverige för 15 år sedan. Hans familj, moster med barn, bor kvar i delstaten Kerala – som drabbats av ett kraftigt monsunregn.

– Det har regnat från och till den senaste månaden, men den senaste veckan har det regnat så mycket att min familj inte kan ta sig från området, säger Ratheesh Mani.

1 av 3 | Foto: Privat
Ratheesh Mani.

Vägar blockerade av vatten

Att familjens hus ligger nära en flod förvärrar situationen. Vatten blockerar alla vägar och de kunde inte lämna området med bil.

– Det sista jag hörde var att vattnet var i höjd med bilen som står parkerad utanför huset. Vattennivåerna på vägarna är över en meter. Man kan inte ta sig därifrån.

Tvingades lämna huset

Sista gången Ratheesh Mani hörde från sin familj var i torsdags. Då fick han veta att de var tvungna att fly från huset i Kerala.

– De åkte till en kusins hus som ligger fem kilometer bort. Jag vet inte om de har kunnat lämna Kerala.

Sedan fredag morgon har han varken kunnat ringa eller skriva eftersom vattenströmmarna har förstört elnätet.

– Det finns ingen elektricitet så jag vet inte ens om min familj lever. Vi har också en hund som jag är orolig för. Även om hjälp kommer kanske man inte prioriterar djur, säger han.

”Klart att jag är orolig”

Han berättar att han har försökt att ringa upprepade gånger - utan att lycktas ta sig fram till varken sin familj eller lokala polismyndigheter.

– Vi försöker att ringa till polisstationen och några vänner för att få veta om de har lyckats ta sig därifrån. Det skulle vara skönt att komma i kontakt med någon som vet hur min familj mår, säger Ratheesh Mani och fortsätter:

–Det är klart att jag är orolig och känner frustration. Det finns ingenting som jag kan göra förutom att vänta.

”Det mesta av värde är kvar”

När han återvänder till Kerala är han rädd för att familjens hus inte kommer att stå kvar.

– Jag antar att det läcker in i vatten i huset. Det mesta av värde är kvar. När man måste fly akut tar man bara med sig kläder. Hur det kommer att se ut när jag återväder vet jag inte.

Dagens tre rubriker fredag 17 augusti 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Kerala

Indien