EU-migranternas oro efter mordet: ”Rädda för att råka illa ut”

avGustaf Tronarp

HUSKVARNA. Han höll sig för sig själv, brusade nästan aldrig upp och var tacksam för slantarna som förbipasserande ville avvara.

Nu misstänks den hemlöse 48-åringen Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu ha blivit ihjälslagen av ett ungdomsgäng.

Mordet har spridit skräck bland EU-migranterna i staden.

– Många är rädda för att någon ska ge sig på dem också, säger Dusica Pavlovic, en av ”Gicas” närmsta vänner.

I ett hörn av Frälsningsarméns källarlokal i centrala Huskvarna står en pinnstol med rundad rygg. Alldeles intill finns en bokhylla med en skylt som talar om att böckerna är för vuxna.

– Det var alltid på den stolen som han brukade sitta. Först tog han kaffe borta vid köket och sedan gick han dit.

61-åriga Dusica Pavlovic som arbetar med social verksamhet på den välkända kristna organisationen, pekar mot platsen som tillhörde Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu.

– Han brukade inte prata med de andra så ofta, utan han ville sitta för sig själv. En gång hittade han en bok på rumänska som han läste, och ibland spelade han schack med någon av våra volontärer.

1 av 5 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Stolen på frälsningsarmens frukostservering där Gica satt varje morgon. 

”Sa att jag var hans mamma”

Frälsningsarmén serverar frukost till behövande i Huskvarna måndag till torsdag varje vecka. Gica kom hit så gott som dagligen för att få sig en kopp kaffe och en smörgås.

Ofta blev han sittande länge i samtal med Dusica Pavlovic. Hon kommer ursprungligen från en ort på gränsen mellan Serbien och Rumänien, och hon talar rumänska. Det har gjort henne till en viktig person för många EU-migranter i Huskvarna. Med Gica växte med tiden en nära vänskap fram.

– Han hade skilt sig från sin fru, och deras två barn var kvar i Rumänien. Jag fick känslan av att han inte riktigt hade någon att prata med. Han brukade säga att hans familj trodde att han var död, säger Dusica.

Hon fortsätter:

– Han sa att jag var både hans mamma och hans syster. Vi brukade prata om en hel del personliga saker. Jag tror att han uppskattade det mycket.

– På internationella kvinnodagen den 8 mars hade han med sig en blomma till mig. Jag sa att jag inte kunde ta emot den, men han insisterade. Han ville att jag skulle ta med den hem.

Utbredd rädsla

I början på juli gick Dusica på semester. När hon lämnat jobbet gick hon förbi Gica, som satt med sin pappmugg på sin vanliga plats utanför Rosengallerian mitt i Huskvarna.

– Jag berättade för honom att jag skulle vara ledig och han sa att jag skulle ha det så bra och att vi skulle ses snart igen.

Men när 61-åringen kom tillbaka till sin arbetsplats fick hon veta att Gica var död. Någon vecka senare kom beskedet att han misstänks ha mördats.

– Jag blev chockad när jag fick höra det. Jag förstår inte varför någon skulle vilja göra honom illa. Han bråkade aldrig med någon, och han hade inga pengar eller något annat som någon skulle kunna vilja ha.

– Om jag hade varit här innan det hände kanske jag hade märkt att något var fel. Men nu kunde jag inte göra något.

Dusica Pavlovic uppger att det inträffade har gjort många EU-migranter oroliga.

– Många är rädda för att de också ska råka illa ut, att någon ska ge sig på dem också. Flera vågar inte prata om det som hänt alls, av rädsla för att själva bli utsatta.

Efterlyser fler videor

Enligt uppgifter till Aftonbladet blev Gica misshandlad och förnedrad av en grupp ungdomar kvällen innan han hittades död. Polisen kopplar i nuläget fyra pojkar till dådet. Två av dem misstänks för mord, de två andra utreds för misshandel respektive ofredande.

Delar av händelseförloppet har fångats på film, och en del av materialet ska ha spridits på sociala medier. Chefsåklagare Klas Lorefors uppger att utredarna har säkrat vissa videor. Han uppmanar alla som har tillgång till dokumentation att höra av sig.

–  Om personer har relevanta filmer som har spridits i sociala medier, får de gärna kontakta polisen, säger han till Jönköpings-Posten.

Har du information om händelsen, ring polisen på 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM