Erics familj vill att poliserna utreds för vållande till annans död

avAdam Westin, Josefin Silverberg

NYHETER

Eric Torells familj vill att åklagaren prövar frågan om poliserna som sköt deras son är skyldiga till vållande till annans död.

Erics mamma Katarina Söderberg är kritisk mot att hennes son blev liggande på marken efter skotten – enligt vittnesuppgifter rör det sig om cirka tio minuter.

– De har ju låtit honom ligga innan man startar hjärt- och lungräddning, innan man försöker att rädda honom.

Särskilda åklagarkammaren utreder om det begåtts något tjänstefel när poliserna sköt verkanseld mot Eric Torell i Vasastan förra torsdagen.

Familjen hoppas att det kommer prövas om detta rör sig om vållande till annans död. Katarina Söderberg är dels kritisk mot att patrullen på plats inte inväntade insatsstyrkan, och att hennes son blev liggande på marken efter skotten.

”Tio minuter är en evighet”

Enligt vittnesuppgifter rör det sig om cirka 10 minuter.

– De har ju låtit honom ligga innan man startar hjärt- och lungräddning, innan man försöker att rädda honom. Och dessutom, åtminstone efter att de sköt honom måste de ju sett att han ser annorlunda ut, och förstått att 'nämen gud, den här pojken kan ju inte ha gjort någonting'. Ändå sätter man inte igång hjärt- och lungräddning, och tio minuter är ju en evighet i en sån här situation när det handlar om sekunder, säger Katarina Söderberg.

Hittills har åklagaren Martin Tidén lagt locket på och inte svarat på frågor om utredningen. Polisen har kommenterat att de poliser som fanns på plats uppfattade situationen som hotfull och därför tvingades skjuta.

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET /85527

”Hoppas systemet fungerar”

Katarina Söderberg säger att hon är övertygad om att hennes son till en början var ute för att leka, men sedan måste ha blivit mycket rädd när situationen eskalerade och Eric inte kunde hörsamma polisens uppmaning att släppa ’vapnet’.

Vad tror du om den fortsatta utredningen?

– Jag får bara hoppas att systemet fungerar, och jag kommer försöka att själv bidra till att så mycket som möjligt kommer upp på bordet. Att sanningen kommer fram, säger Katarina Söderberg.

Begravningen öppen för allmänheten

Eric Torell begravs den 24 augusti i Gustav Vasa kyrka. Gudstjänsten är öppen för allmänheten, och precis som vid minnesceremonin den 5 augusti kommer gitarristen Janne Schaffer att delta.

– Familjen har sett att det är många människor runt om i vårt land och utanför som är berörda av den här händelsen, och därför har man valt att låta det vara en offentlig gudstjänst, säger prästen Per Friberg som kommer att hålla i begravningstjänsten.

1 av 16 | Foto: Peter Wixtröm
Blommor och ljus vid platsen där Eric Torell sköts till döds av polis.
Dödsskjutningen av Eric, 20 – detta vet vi 00:44
ARTIKELN HANDLAR OM