Vittnet till bilbränderna: “Ett rent eldinferno”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

GÖTEBORG. På parkeringarna i Frölunda har det varit full aktivitet sedan 07.30-tiden på morgonen. Ledsna bilägare, oroliga boende och bestörta förbipasserande.

Alla frågar sig vad som hänt i deras annars så mysiga område.

Håkan Robertsson står och ser på när hans Peugeot 308 bärgas. Den är en av de första bilarna att forslas bort. Han såg med egna ögon när den tändes på.

– Det var ett rent eldinferno med fyra, fem meter höga lågor här. Jag är helt risig, man sover inte många timmar efter en sån här sak.

Han bor alldeles intill parkeringen, högst upp i ett av de gråa höghusen. Ganska precis klockan 21 igår natt började det hela.

– Det blev ett väldigt smällande. Då det var några parkeringar bort så kunde jag inte se vad som hände och trodde först att det var en skottlossning, berättar Håkan Robertsson och fortsätter:

– Då rusar 7-8 stycken maskerade personer fram och börjar, väldigt systematiskt, planerat och i detalj att banga sönder rutor på bilar. Några hade dunkar och några tände på. Då slängde jag mig på telefon och ringde 112.

”En väldig förödelse”

Det tog drygt fem minuter innan han ens kom fram. Linjerna var redan överbelastade.

– Det var en väldig förödelse. När de var klara sprang alla och samlades vid hörnet av parkeringen. Sen sprang alla vidare i samlad tropp. Det dröjde inte mer än fem minuter och sen såg jag ett enormt rökmoln från Frölunda torg. Då förstod jag att samma sak hade hänt där.

Hur reagerade du då?

– Man visste ju inte om killarna var beväpnade så jag var försiktig, men det tog inte mer är 5-6 minuter innan de försvann. Det var väldigt metodiskt, man såg att var och en hade en tydlig uppgift.

Håkan berättar att det var många som filmade. Bland alla filmer såg han sin bil i lågor.

– Det kändes tungt.

Bärgningskillen kommer fram och går igenom hur bilen ska forslas bort och vad som ska göras av den.

– Man blir omskakad. Jag sov fyra timmar och sen gick jag upp. Det gjorde alla, vi boende samlades här vid 07.30 och tittade på förödelsen.

Grafik: Fredrik Persson
Grafik: Fredrik Persson

”Jag fick panik”

En bit bort träffar vi Sara vars syster kom på besök i går. Systern parkerade sin bil vid huset, en olycklig kväll att komma på besök, menar Sara.

– Vi satt och kollade på tv och så hörde jag smällar. Då såg jag svartklädda personer som pucklade på bilarna och hällde på bensin.

Även på din systers bil?

– Ja, jag fick panik och började skrika att de skulle sluta. Jag försökte ringa 112, men det tog en halvtimme innan jag kom fram.

Bilen är helt utbränd. Sara försöker förgäves komma åt handskfacket.

– Min syster ringer försäkringsbolaget nu. Det är jättetråkigt att det här har hänt, det här är ett lugnt område. Det brukar inte hända sådana här saker här.

”Brann precis utanför mig”

Ett vittne i Hjällbo vittnar om ett liknande skeende.

– Jag vaknade av en explosion och trodde att det var branddörren som slog igen först. Så kom en till explosion, då sprang jag ut på balkongen och då brann det precis utanför mig.

Han försökte ringa 112, men det gick inte ens att koppla upp samtalet. Eftersom han jobbar inom vården var reaktionen nästintill automatisk.

– Jag drog på mig kläder och sprang ut för att se om det fanns skadade. Jag såg då att flera bilar pangade och det börja brinna i gräset mot huset här.

Han såg även att det brann på andra sidan gården. Där bor hans systerdotter.

– Så jag sprang dit och ringde henne för att kolla så de var vakna fall, ifall branden skulle sprida sig. Då började polisen äntligen komma och därefter brandkåren så då gick jag hem igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN